SNIMANJE MILENIJSKE FOTOGRAFIJE U SELCU

28. srpnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

selceSELCE – “Drage Selčanke i dragi Selčani, pozivamo vas na snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana u Selcu, 4. kolovoza u 8 sati. Tema fotografiranja je selačka narodna nošnja, a motiv je selački grb!”, stoji u najavi snimanja milenijske fotografije u Selcu.

Prema najstarijim dokumentima, selačka nošnja datira negdje između 1850. i 1870. godine. Zalaganjem entuzijasta u Selcu 1971. godine obnovljena je ženska i muška narodna nošnja i od tada do danas koristi se u prigodnim manifestacijama i prikazivanjima selačkih običaja. U Selcu je u okviru Kulturno-umjetničkog društva „Neven“ osnovana i posebna etno sekcija, s ciljem njegovanja tradicija i običaja u Selcu.

Selčanke i Selčani, vi posjedujete veliki broj nošnji, pažljivo brinete o njima i čuvate ih u svojim škrinjama i ormarima, kao najveće vrijednosti koje ste naslijedili od svojih predaka. Želja nam je da 4. kolovoza 2018. sve selačke narodne nošnje ugledaju svjetlo dana, izađu iz skrivenih kutaka i zasjaju u svom bogatstvu te pokažu blago koje se krije u Selcu.

“Dođite na snimanje i uključite se u ovaj jedinstveni i neponovljivi događaj. Popunite selački trg i pokažite svu ljepotu selačke nošnje kako bi ova milenijska fotografija ostala kao neizbrisiv trag u povijesti Selca i pokazala snagu tradicije koju s ponosom čuvate”, navode.

Svaki sudionik dobit će na poklon milenijsku fotografiju Šime Strikomana, a Turistička zajednica Grada Crikvenice organizira i pojedinačno snimanje svakog Selčana u nošnji te poklanja navedenu pojedinačnu fotografiju za uspomenu.

“Molimo je da se svaki vlasnik narodne selačke nošnje, koji će prisustvovati snimanju, prijavi u TIC Selce radi lakše organizacije i rasporeda pojedinačnog fotografiranja”, ističe se. (kv)