Smokvina: Način upravljanja Viškovom postao je nepodnošljiv

21. travnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

viškovoVIŠKOVO –  Smokvina: Način upravljanja Viškovom postao je nepodnošljiv

“Dame i gospodo, objavljujem kandidaturu za načelnicu Općine Viškovo. Kandidatkinja sam koalicije Kvarnerske inicijative – regionalne platforme i Liste za Rijeku. Zamjenica će mi biti Marina Gulin”, rekla je Tamara Smokvina na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred stare škole u Marčeljima.

“Prije gotovo deset godina doselila sam ovamo, na Marčelje, da bih izbjegla gradsku gužvu i tražeći mogućnost da u miru sjednem na svoj balkon i uživam u pogledu. Ali, gotovo odmah potom, nakon godinu dana, krenula je u rad sada već svima poznata saga – Marišćina, te sam u komunikaciji s mještanima i angažiranim osobama koje žele bolje sutra  shvatila da smo svi već više od dva desetljeća u ovoj općini, koja je u tom razdoblju za tri puta povećala broj stanovnika, taoci stranke koja je sve ovo vrijeme na vlasti i odnosa unutar nje, njihovih internih prepucavanja koja u konačnici ne vode računa o interesu građana Viškova. Odluka da se kandidiram nije mi bila jednostavna, ali način upravljanja Općinom Viškovo postao je nepodnošljiv i nešto se mora napraviti”, kazala je Smokvina. 

Ona je ustvrdila da se u Viškovu moglo znatno više toga napraviti nego je napravljeno, posebno kada je riječ o sadržajima koji će stanovnicima svih naselja u općini omogućiti bolji život te društveni i komunalni standard dostojan najveće općine u državi. Prema njenim riječima, najveća, najmnogoljudnija općina u Hrvatskoj oskudijeva sadržajima koje imaju puno manje jedinice lokalne samouprave i upravo zato, jer vjerujem da se može više, odlučila se kandidirati, ući u političku arenu umjesto da bere šparoge i da se pravi kako je se ne tiče sve to što se zbiva u političkom i društvenom životu Viškova.

“Ne nudim revoluciju već više održivih projekata i političku odgovornost. Nered nam je u prostoru, nered je u razvojnim planovima jer se ne bavimo dugoročnim osmišljavanjem budućnosti naše Općine nego u ad hoc rješenjima koje se samo nabacuje u postojeći Prostorni plan. Sve to treba revidirati, okrenuti novu stranicu razvoja Općine koja već sada ima više od 17 tisuća stanovnika. 

Taoci smo i Marišćine. Ona se kao problem pojavljuje na svim lokalnim, pa i parlamentarnim, izborima, a političke strukture u Općini nijemo gledaju što se i kako radi po liniji stranačke stege. Obećajem da ću kao načelnica Općine poduzeti sve što se može da u dijalogu sa županijskim i državnim vlastima za Marišćinu pronađemo rješenje koje će konačno zadovoljiti građane”, istakla je Tamara Smokvina.

Kandidatkinja za načelnicu Viškova spomenula je i postojanje drugih problema s kojima se potrebno uhvatiti u koštac, obećavajući odgovorno odlučivanje i upravljanje, što se prvenstveno odnosi na planiranje proračuna u skladu s potrebama zajednice  temeljem osluškivanja potreba građana i njihovog sudjelovanja u odlučivanju. 

“Ono što na kraju želim naglasiti tiče se svih građanki i građana Viškova. Pozivam ih da konačno prestanu biti taoci SDP-a i HDZ-a i prepoznaju nove ljude koji će donijeti novu energiju potrebnu za razvoj Viškova. Dajte mi podršku, ne bojte se, jer bez promjena nema napretka”, poručila je Smokvina.

Na pitanje novinara Kvarnerskog.com da komentira izjavu sadašnje načelnice da Viškova predstavlja sinonim za rast, razvoj i dobar život za sve, a u isto vrijeme zamijećen je porast kriminala, uključujući prostituciju, Smokvina je rekla da je neshvatljivo da općina veličine Viškova nama policijsku stanicu kao instituciju koja može utjecati na sigurnost života i rada stanovništva. Zato će od nadležnih zahtijevati, po cijenu tvrdoglavog ponavljanja dok se zahtjev ne uvaži, Policijsku stanicu Centar Viškova koja će pokrivati cijelo područje općine. 

Odgovarajući na pitanje o problemima u prometu, Smokvina je kazala da je od otvaranja zaobilaznice prometni pritisak na Viškovo dijelom popustio, međutim i dalje postoje čepovi na pojedinim točkama. “Prioritet je regulacija prometa u centru općine, pločnici te hitno rješavanje opasnih i derutnih prometnica uz rekonstrukciju ceste Viškovo – Pogled. Tražit ću hitno rješavanje tih problema u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, te pronaći način rješavanja eventualnih imovinsko-pravnih poteškoća u dijelu izgradnje nogostupa gdje god je to tehnički izvedivo”, zaključila je konferenciju za novinare Tamars Smokvina..

Tamara Smokvina viša je savjetnica za provedbu ITU i ekonomske poslove u Posredničkom tijelu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU PT) Grada Rijeke, mehanizma za sufinanciranje projekata urbane aglomeracije. Glavne aktivnosti ili dužnosti su joj provedba procedura u postupcima dodjele bespovratnih EU sredstava, poslovi prognoziranja i praćenja te dodjele bespovratnih sredstava. Diplomirala je  ekonomiju (magistra ekonomije) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Njena zamjenica Marina Gulin, umirovljenica, neplanirano je krenula u političke vode zbog nepravdi i nerada u Općini. Mještani je dobro poznaju kao aktivisticu, zbog organizacije protesta kako bi javnosti ukazala na nepravilnosti u radu Općine. Uporna je, ne posustaje i ne prihvaća poraze.

(N.Š.)