SKANDALOZNO – DESETINE ILEGALNIH EMIGRANATA UHVAĆENI NA KVARNERU, A SVI ŠUTE O TOME

11. studenoga 2017. | Kategorija: Hrvatska
Tiha invazija Europe?

Tiha invazija Europe?

KVARNER – Prekjučer u 14.40 i 15.10 sati na području mjesta Male i Vele Mune, u blizini Matulja granična policija je u dva navrata zatekla osam stranih državljana te ih spriječila u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice. Riječ je o šest državljana Bangladeša te o državljanima Pakistana i Indije, koji su privedeni u službene prostorije Postaje granične policije Rupa. Postupanjem policije utvrđeno je kako su svi, osim državljanina Indije, tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji su samovoljno napustili prihvatilište u namjeri ilegalnog prelaska državne granice i odlaska u druge zemlje Europske unije. Zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakonika o schengenskim granicama izdani su im prekršajni nalozi, dok je temeljem Zakona o strancima državljaninu Indije donijeto rješenje o protjerivanju i određen mu je rok za napuštanje Europskog gospodarskog prostora.

SKANDALOZNO – U proteklih svega mjesec dana na Kvarneru je uhvaćeno više od stotinu ilegalnih emigranata, a gotovo nijedan medij o tome nije riječi rekao, izuzev Kvarnerskog!

U noći 7. studenoga prilikom obilaska terena na području mjesta Rupa djelatnici granične policije Policijske uprave primorsko-goranske uočili su parkirano kombi vozilo iz kojeg se čula buka i pozivi u pomoć. Nakon otvaranja u zatvorenom tovarnom prostoru kombi vozila, koji nije namijenjen za prijevoz putnika, u nehumanim uvjetima pronađeno je dvadeset stranih državljana. Pružena im je liječnička pomoć nakon čega su privedeni u službene prostorije Postaje granične policije Rupa gdje je utvrđeno kako se radi o tražiteljima međunarodne pomoći u Republici Hrvatskoj, državljanima Afganistana, Sirije i Irana. Po završetku postupanja granične policije zatečeni strani državljani vraćeni su u prihvatilište.
Kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana u dobi od 30, 32 i 28 godina proveli su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s djelatnicima Zagrebačke i zadarske policijske uprave. Policija ih sumnjiči da su radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi prevozili stane državljane u namjeri da im omoguće nezakonit izlazak iz Republike Hrvatske. (kv)