ŠILO-CRIKVENICA: NAJSTARIJI PLIVAČKI MARATON PO 109. PUT!

17. kolovoza 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Stoljetni miljenik sportaša i rekreativaca - Plivački maraton Šilo - Crikvenica

CRIKVENICA / ŠILO – Najstariji plivački maraton na Jadranu? Da! To je tradicionalni  maraton Šilo – Crikvenica, koji se održao u četvrtak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, po čak 109. put.

Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice. Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima.
Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja sve veći broj natjecatelja. Prijave su zaključene u četvrtak, 8. kolovoza u 23:59 h. Prijavljeno je više od 430 natjecatelja, od čega je 70 Cro Cup plivača. Osim iz Hrvatske, plivači i plivačice dolaze iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švedske, Velike Britanije, SAD-a i Južnoafričke Republike. Najmlađi sudionik je devetogodišnja plivačica, a najstariji plivač ima 78 godina. Ovogodišnji će maraton isplivati i čak tri para blizanaca te nekoliko čitavih obitelji.

Start je bio u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta. Dužina plivačke staze iznosi 3.500 m. Maraton se boduje za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, a za vrijeme natjecanja se primjenjuju njihova pravila, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno, i to u 18 kategorija.
(kv)