Šest timova izborilo finale 12. generacije Startup inkubatora Rijeka

18. svibnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U finale 12. generacije Startup inkubatora izabrano je šest timova, koji su time ostvarili mogućnost nastavka inkubacije i priliku za osvajanje nagrada na Demo danu.

Pola godine od službenog ulaska ideja i njihovih vlasnika u proces inkubacije, timovi 12. generacije još su se jednom susreli s predstavnicima savjetodavnog tijela Startup inkubatora, tzv. Programskim vijećem, zaduženim, između ostalog, za praćenje napretka korisnika. Drugi, ujedno i posljednji krug evaluacije pomno je pratilo čak devet njegovih članova: Jana Sertić, Željko Jurić, dr.sc. Sven Maričić, dr.sc. Davor Širola, Dean Cimera, Goran Čandrlić, Zoran Stojanović, Ozren Burić i Jan Varljen.

Pred njih su stale startup ekipe nakon uspješno okončanog drugog edukacijskog modula, redom: Kuća ljekovitog bilja, SEed, Actocity Video Game Development, TESU-eco friendly set, Pocket Menu Club, Renergo, MM Epoxy solutions i Proizvodnja aerobnog komposta.

U svega tri minute timovi su svojoj stručnoj i delikatnoj publici trebali prezentirati inicijalnu ideju, njen napredak u proteklom periodu te njen daljnji razvoj tijekom trećeg i posljednjeg inkubacijskog modula. Vijeće je nakon konzultacija donijelo odluku da u finalni dio inkubacije idu i priliku za osvajanje nagrada na Demo danu dobivaju timovi: Kuća ljekovitog bilja, SEed, TESU-eco friendly set, Renergo, MM Epoxy solutions te Proizvodnja aerobnog komposta. Više o njihovim poduzetničkim projektima na mrežnim stranicama Startup inkubatora Rijeka.

Programsko vijeće Startup inkubatora Rijeka

Uloženi trud u razvoj projekata timovima osigurao nastavak inkubacije

Marija Tonković i Matija Vidoš iz tima MM Epoxy Solutions tvrde kako je bilo uzbudljivo te da se sav uloženi trud i isplatio:
„Moram reći da nismo osjećali veliku tremu, više bih to opisala kao uzbuđenje i iščekivanje da prezentiramo što smo sve napravili. S obzirom da smo zadnjih mjeseci puno radili na projektu, bili smo sigurni u sebe. Vijeće je bilo korektno u postavljanju pitanja i prilikom davanja smjernica, a naravno, bila je tu i podrška Emilije u vidu velikog osmijeha koji nas je pratio tijekom cijele prezentacije. Sve u svemu odlično i pozitivno iskustvo.“

Ivana Brkljačić i Philip Klobučar iz tima Proizvodnja aerobnog komposta zadovoljni su svojim nastupom i svjesni da ih uskoro čekaju novi izazovi.
„Zadovoljni smo svojom prezentacijom pred Vijećem i njihovim reakcijama, a naravno i presretni što imamo priliku nastaviti razvijati ideju u sklopu inkubatora. U cijelom procesu razvijanja ideje susreli smo se s mnogo izazova, a mentori, članovi Vijeća, Emilija, Mirna, kao i članovi ostalih timova bili su nam od velike pomoći. Na Programskom vijeću nas je najviše iznenadio komentar – ‘svaka vam čast što niste odustali’. E, pa mi ne odustajemo tako lako! Pred nama je još puno posla, ali vjerujemo u našu ideju i boriti ćemo se da ona zaživi!“

Koronavirus utjecao na specifične uvjete inkubacije 12. generacije Startup inkubatora

Naš mentor Dean Cimera, u ulozi povremenog člana Programskog vijeća, osvrnuo se na doista specifične uvjete inkubacije koji su se, uslijed epidemije, odrazili na 12. generaciju.

Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u radu još jedne sjednice Programskog vijeća Startup inkubatora Rijeka. Što se tiče izlaganja timova, uočljive su posljedice sigurno najčudnijih okolnosti koje je bilo koja generacija Startup inkubatora Rijeka ikad imala. Vidi se mali nedostatak onog uobičajenog ‘starupovskog’ zajedništva i napetosti, s obzirom da je većina programskih aktivnosti odrađena ‘na daljinu’, ali ne sumnjam kako će preostali timovi kvalitetno izbrusiti svoje ideje do Demo dana, te ostaviti snažan dojam na stručnu komisiju, kao i svake godine.”

Mentor i povremeni član vijeća Jan Varljen ističe da je komisija, unatoč covid-okolnostima, zadržala dosljednost u vrednovanju napretka:
„Izlaganja timova bila su zanimljiva, a članovi Programskog vijeća postavljali su oštra pitanja te ukazivali i na najmanje slabosti u njihovim prezentacijama i financijskim planovima. Veselim se Demo danu gdje ćemo na finalnim prezentacijama konačno vidjeti tko se bolje snašao te uvjerio žiri da je baš njegova ideja najbolja…“

RiHub uz programe bliske kulturi postaje i prostor za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Startup inkubator od 2013. godine pruža besplatnu podršku u razvoju poduzetničkih ideja

Startup inkubator Rijeka, kao integralni dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo, od 2013. godine pruža besplatnu podršku fizičkim osobama u razvoju vlastitih poduzetničkih ideja.

Do danas je usluge inkubatora koristilo ukupno 195 timova, odnosno 478 korisnika, održano je 319 edukacija i čak 993 individualnih konzultacija s mentorima.

S početkom inkubacije 10. generacije korisnika, u drugoj polovici 2018. godine, Startup inkubator doživljava niz promjena u cilju poboljšanja kvalitete programa, povećanja funkcionalnosti te unaprjeđenja ishoda. Ukinuta je  dobna granica za korisnike čime je proces inkubacije postao dostupan za sve fizičke osobe neovisno o njihovoj dobi; period inkubacije produžen je sa šest na osam mjeseci, a program je podijeljen u tri tematska modula: Validacija ideje, Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije, te Izlazak na tržište. Također, uvedene su novčane nagrade za najbolje timove generacije, uz uvjet otvaranja poduzeća ili obrta sa sjedištem u gradu Rijeci.

Trend velikog porasta interesa za uslugama Startup inkubatora pokazao se i u aktualnoj 12. generaciji korisnika, kada je Pozivom prikupljeno rekordnih 49 prijava, a selekcijom omogućena inkubacija za 22 tima. Mentorska mreža ponovno je osvježena te sada broji 49 stručnjaka.

Upravo je zbog ovog pojačanog interesa, prostor Startup inkubatora u Ružićevoj ulici postao nedostatan za organizaciju i provedbu aktivnosti i pružanja podrške korisnicima. Stoga se Startup nedavno preselio u RiHuba, koji su pokazao kao prostor koji je u stanju podržati rastuću potražnju za uslugama Startup inkubatora Rijeka.