SENJ – SJEĆANJE NA ŽRTVE JUGOSLAVENSKIH ŽANDARA

13. svibnja 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
1_senj_memo

SENJ – Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče u Senju odana je počast ubijenoj mladeži iz Gospića – Senjskim žrtvama. Komemoracija je održana u ulici Potok, na mjestu njihove pogibije 1937. godine.

Ovo je dan kada se grad Senj, Ličko-senjska županija, ali i čitava Hrvatska sjećaju teškoga i krvavog zločina kada su jugoslavenski žandari ubili Katicu Tonković, Nikolu Bevandića, Marka Smolčića, Tomu Nikolića, Franu Jelaču, Petra Frkovića i Jakova Milkovića, mladež iz Gospića koja je 9. svibnja 1937. godine došla u Senj na proslavu Dana utemeljenja Hrvatskoga seljačkog pokreta braće Radića i Matije Gupca.

Komemoraciji su uz građane prisustvovali zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić, zamjenik gradonačelnika grada Senja Jurica Tomljanović, v. d. pročelnika Jedinstvenoga upravnog odjela Grada Senja Mislav Bilović, vijećnici Gradskog vijeća Grada Senja, predstavnici mjesnih odbora s područja Senja te predsjednik udruge Hrvatski domobran (ogranak u Senju) Tomislav Šojat.
Na skupu je minutom šutnje odana počast Senjskim žrtvama, a riječi molitve predvodio je i uputio župni vikar Nikola Prša. U programu obilježavanja, koji je predvodio Ivan Prpić-Špika, sudjelovali su učenici i profesori Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića.

Povijesnu pozadinu i značaj događaja naglasila je prof. Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj, uz poruku da se njihova priča ne smije zaboraviti jer je ona utkana u domoljublje svih Hrvata te u zajedničku žrtvu za slobodu Hrvatske. Pobijeni rodoljubi pokopani su 11. svibnja u Gospiću te ih se sjećamo pod zajedničkim imenom Senjske žrtve.