SENJ – Osnovana Udruga branitelja Uskok

1. srpnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

senj branitelji udrugaSENJ – U prostorijama tvrđave Nehaj održana je Osnivačka skupštine Udruge branitelja Uskok Senj. Na Skupštini su izabrana tijela Udruge: Predsjedništvo, Nadzorni odbor, Sud časti i predsjednik. Inicijativni odbor Udruge čine Mile Tomljanović –Ampulica, Neven Kovač, Damir Šimunić, Mile Vukušić, Milan Bundalo, Mate Katalinić, Ivan Tomljanović, Josip Šojat, dr. Čedomil Vukelić, Pere Prpić, Vlatko Domines Peter, Joso Krmpotić, Mario Granić, Miro Prpić-Marojica, Josip Babić-Drlje i Ivan Biondić – Zurac. Za predsjednika Udruge izabran je Mile Tomljanović – Ampulica.

Senjane je podržao predsjednik riječke podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Mile Biondić, prvi zapovjednik Tigrova Damir Šimunić te predstavnici udruga Termiti iz Zadra i Vukovi iz Gospića. Prisutnima se obratio prvi zapovjednik treće satnije legendarnih Tigrova Damir Šimunić, koji je u svojem toplom obraćanju prisutnima naglasio kako je važno spominjati hrabre dečke – branitelje, i one koji su s nama i one kojih više nema da se njihovo zalaganja i žrtva nikada ne zaborave. Nadahnutim se govorom okupljenima obratio i Mile Biondić, koji je pozvao na zajedništvo i suradnju svih braniteljskih udruga.

Na Skupštini je istaknuto kako senjska udruga okuplja sve branitelje bez obzira na postrojbu i staž, a glavni cilj joj je da pomaže, okuplja i organizirano povezuje sve branitelje koji su na bilo koji način doprinijeli u obrani i stvaranju Hrvatske te štiti njihov status i promiče njihove interese. Također, Udruga Uskok uvodi jednu novost koju ostale udruge takvoga tipa nemaju, a to je da je otvorena za mlade, žene, djecu i obitelji braniteljske populacije koji nisu iz opravdanih razloga (maloljetnost, bolest i drugo) mogli sudjelovati u Domovinskom ratu, a baštine Domovinski rat i njegove vrijednosti, u cilju uključenja mladih u rad Udruge i njezinog aktivnog promicanja u javnom životu Grada.

Svečanoj Skupštini prisustvovao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Senja Tomislav Biondić. Prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Tomljanović, koji je u pozdravnom govoru naglasio zadovoljstvo što će na području grada Senja djelovati ovakva udruga koja će povezivati branitelje, štititi njihov status i promicati njihove interese. Također je podijelio svoju radost jer spomenik hrvatskim braniteljima krasi senjsku rivu. Osnivačima i članovima Udruge poželio je mnogo uspjeha u radu i uputio dobre želje za nastavkom suradnje.