SELCE – konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi vodospreme, štirne na Jami

19. listopada 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi vodospreme u Selcu (štirna na Jami)SELCE – Počeli su konzervatorsko- restauratorski radovi na obnovi vodospreme u Selcu.

Vodosprema u Selcu sagrađena je 1796. godine unutar povijesne jezgre mjesta, na predjelu koji se zove Jama i lokalno je poznata kao štirna na Jami. Kao jedan od rijetkih primjera pojedinačno zaštićene javne vodospreme u Hrvatskoj predstavlja vrijedan spomenik baštine. Iznimnim je čini građevni slog iskazan kroz elemente pučkog graditeljstva te vrlo dobra očuvanost izvornog sloja što je rijetkost jer su se vodospreme kao građevine često pregrađivale. Povijesno je štirna stoga važna kao svjedok urbanog i ekonomskog razvoja Selca ali i kao podsjetnik na važnost vode i načina opskrbe vodom za život naselja kroz stoljeća.

Prije tri godine vodosprema je zaštićena kao kulturno dobro te upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Početkom 2020. godine izrađena je sva potrebna dokumentacija te je odobrena od strane nadležnog Konzervatorskog odjela u Rijeci. Rješenjem imovinsko pravnih odnosa ovo proljeće i osiguranjem financijskih sredstava od strane Grada Crikvenice stekli su se svi uvjeti za početak konzervatorsko-restauratorskih radova. Planiranim radovima vratit će se izvorno opločenje naplova vodospreme, obnovit će se zidovi i fasada objekta koristeći veziva i žbuku na bazi vapna. U planu je i obnova svih postojećih metalnih elemenata štirne, sanacija pristupnog stubišta i javne vodovodne špine na ulici.

Ovim uređenjem objekt bi mogao dodatno učvrstiti svoju poziciju kao povijesni spomenik Selca te ujedno vratiti izgubljeni kontinuitet korištenja kao javnog prostora.