SELCE – GOTOV JE KARNEVAL

2. ožujka 2017. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

maskare-324SELCE – Selčani su na “Mesopusni utorak”, 28. veljače, još jednom podsjetili na svoju bogatu i vrijednu tradiciju mlaće slame, koja se u Selcu njeguje od malih nogu. U poslijepodnevnim je satima Selačka mantinjada krenula na Brdo, gdje su ih čekale mlatačice – žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama, a zatim se povorka spustila prema centru mjesta.

Na Tunaru su mlatačice izmlatile slamu, koja se zatim zapalila pa su se plesala dva tradicionalna plesa – Hrvacki i Kolunati. Za to su vrijeme mještani promatrali na koju stranu odlazi dim, jer kaže se da, ukoliko ode prema moru, godina će donijeti više ribe, a ako krene prema kopnu, bolje će roditi zemlja. Dim je ove godine otišao na morsku stranu, a mještani su zaplesali i Selačko kolo te uživali u zajedničkom druženju uz kavu i baškote. Ovaj su tradicionalni običaj popratile i televizijske kamere HRT-a i Nove TV pa su i gledatelji diljem zemlje mogli uživati u zanimljivim i lijepim kadrovima iz Selca.

Navečer se u selačkome domu održala posljednja ovogodišnja maškarana zabava.

Na Čistu srijedu, 1. ožujka, u svim se mjestima crikveničke rivijere palio lutak mesopust, simbolični krivac za sve loše događaje u prethodnoj godini. U Crikvenici je program na Trgu Stjepana Radića započeo oko 16h čitanjem šentence. Meštar Damir Benić je vratio gradski ključ gradonačelniku Damiru Rukavini, a zatim su se svi uputili prema Veloj paladi, gdje je zapaljen crikvenički mesopust Vranić Raskopanić.

Dramaljci su se oprostili sa svojim mesopustom Ključkom Krizmanićem, Jakovari su zapalili Asvaltnoga, a u Selcu je ove godine za sva zla u 2016. platio Guzičar.