SELCE – U organizaciji Hrvatske manjinske samouprave Grada Erda (Andzabeg), u subotu, 16. listopada je održana tradicionalna manifestacija „Hrvatski dan u Mađarskoj“.

Na inicijativu Ivice Jeličića, dugogodišnjeg prijatelja grada Erda, po prvi puta su se u Erdu predstavili članovi KUD-a Neven iz Selca s pjevačkim zborom pod ravnanjem prof. Tatjane Veljanovske i Limenom glazbom Selce pod ravnanjem Eneja Antića. Etno sekcija KUD-a Neven izvela je tradicionalno mlaćenje slame i predstavila selačke običaje u narodnim nošnjama. Prijateljstvo KUD-a Neven i Hrvata iz Erda (koji sebe nazivaju Raci) traje već dugi niz godina te su Raci stalni posjetitelji manifestacije (Sr)etno Selce tijekom mjeseca srpnja.

Osim što se sviralo i pjevalo, u Erdu je postavljena izložba KUD-a Neven koji je ove godine proslavio 110 godina postojanja. Prije početka programa u službenom dijelu posjeta crikveničku delegaciju je primio  gradonačelnik Erda László Csőzik. Delegaciju Grada Crikvenice je predvodila predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, a činili su je i članovi Odbora za međunarodnu suradnju Dina Domijan i Vedran Antić te predstavnica Turističke zajednice Grada Crikvenice Gordana Jelenović. Gradonačelnik je izrazio veliku želju za produbljivanjem suradnje dvaju gradova, posebno u području kulture i sporta. Sastanku je nazočio i predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj Antal Anzunovits, a na manifestaciji je prisustvovao i saborski zastupnik u mađarskom parlamentu Andras Aradszki te veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, koji je također izdvojio vrijeme za crikveničku delegaciju. Turistička zajednica Grada Crikvenice je u dogovoru s predstavništvom HTZ-a u Budimpešti dogovorilo promociju turističke ponude Rivijere Crikvenica u petak, 15. listopada uz podršku KUD-a Neven i Limene glazbe Selce koji su pripremili program za sve posjetitelje.

Za promociju Crikvenice kao turističke destinacije pobrinule su se predstavnice TZG Crikvenice i u samom Erdu tijekom manifestacije „Hrvatski dan u Mađarskoj“, a uz promotivne materijale posjetiteljima je ponuđena mogućnost degustacije autohtonih slastica i pića Selca i okolice. Putovanje je realizirano na poziv Hrvata iz Erda, koji su bili odlični domaćini, a financijski su pomogli Grad Crikvenica i Turistička zajednica Grada Crikvenice te brojni manji sponzori, uglavnom iz samog Selca.

(kv)