SAVJETI VOZAČIMA – zimski uvjeti na cestama Kvarnera

6. siječnja 2017. | Kategorija: Hrvatska

sv.kuzam cesta autoputKVARNER – Tijekom večeri i narednih dana i na području Kvarnera najavljeno je znatnije pogoršanje vremenskih uvjeta uz zahlađenje, jak vjetar te moguće snježne oborine. U takvim vremenskim uvjetima, a radi sigurnosti prometa na cestama još je važnije dosljedno poštivanje prometnih pravila, propisa i prometne signalizacije te međusobno tolerantno ponašanje svih sudionika u prometu. Uz to, uvođenjem zimskih uvjeta prometa na cestama povećava se opasnost od prometnih nesreća.
Podsjećamo, zimski uvjeti na cesti nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama je zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilom.
Zimska oprema potrebna za motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone su zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm te s lancima za snijeg postavljanim na sve kotače.
Ujedno podsjećamo i na zimske dionice na području naše Županije i Policijske uprave primorsko-goranske, prometnice A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7) i D3 Karlovac – Rijeka (D8) – tzv. stara cesta prema Karlovcu, gdje je do 15. travnja obvezna zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete.