RIJEKA – Završeni građevinski radovi na Proizvodnom parku Torpedo, oprema do kraja godine

20. srpnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Završili su građevinski radovi na preuređenju hale 14 bivše tvornice Torpedo u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator „Proizvodni park Torpedo“, u kojem će do kraja ove ili početka sljedeće godine biti smještena suvremena oprema temeljena na aditivnim tehnologijama.

Novouređene prostore novog riječkog inkubatora obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić te direktor Riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić.

Završeni građevinski radovi na novom riječkom poduzetničkom inkubatoru

Radi se o projektu vrijednom 22,6 milijuna kuna koji je iz europskih fondova sufinanciran s visokih 97%, što znači da bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, čine 19,3 milijuna kuna.

„Prostor je od stare industrijske hale prenamijenjen u novokoncipirani prostor koji ima za cilj pružiti dodatnu potporu zainteresiranim poduzetnicima, prije svega onima koji u svom proizvodnom procesu koriste ili će koristiti najsuvremeniju tehnologiju, kao što su 3D skeneri, 3D printeri te CNC strojevi, tako da vjerujemo da će biti interesa za korištenje ovog prostora,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dok je direktor Porina Zorić istaknuo kako će uskoro biti raspisan javni poziv za ulazak u inkubator sve zainteresirane poduzetnike i obrtnike proizvodnih djelatnosti.

Njima će na bruto površini od 1.727 m², na kojoj se prostire galerija i 21 funkcionalna jedinica, na raspolaganju biti 14 radioničko-uredskih i dva uredska prostora, zajedničke radionice s opremom, konferencijska dvorana te dvorana za sastanke, dok je središnji prostor hale zamišljen i kao izložbeni prostor.

Marko Filipović, Andrej Poropat, Vojko Obersnel, Jana Sertić i Dario Zorić

Službeni početak rada Proizvodnog parka Torpedo očekuje koncem ove ili početkom iduće godine

Nakon završenih građevinskih radova i ishodovanja uporabne dozvole, početkom srpnja 2019. Proizvodni Park Torpedo bio je domaćinom 10. Demo dana, tijekom kojeg su korisnici 10. generacije Startup inkubatora Rijeka predstavili svoje poslovne ideje, a najuspješniji od njih su nagrađeni vrijednim novčanim nagradama. Trenutno je u tijeku složeni proces nabave specijalizirane tehničke opreme i strojeva, uključujući 3D printere za printanje iz polimera, pijeska i metala, te se službeni početak rada Proizvodnog parka Torpedo očekuje koncem ove ili početkom iduće godine.

U Proizvodnom parku Torpedo koristit će se suvremena aditivna tehnologija, odnosno postupci i strojevi za izradu prototipova i funkcionalnih proizvoda od metala, pijeska i polimera, što će malim i srednjim poduzećima, ponajprije onima proizvodne orijentacije, olakšati pristup visokokvalitetnim uslugama te specifičnim znanjima i vještinama kroz uspostavu novih programa edukacija. Time će se utjecati na povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika sa šireg gradskog područja te povećanje broja novoosnovanih poduzeća i veću stopu njihovog preživljavanja, ali i jačanje konkurentnosti i razvoj inovacija unutar proizvodnog sektora na hrvatskom tržištu.

Olakšavajući dostupnost najnovijih strojeva u domeni aditivnih tehnologija i pružajući suvremene i tehnološko napredne uvjete proizvodnje Proizvodni park Torpedo bit će poželjan partner mnogih industrija, poduzeća i startupova.

Nositelj projekta je Grad Rijeka, koji uz projektnog partnera Riječku razvojnu agenciju Porin d.o.o., te suradnike Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Ustanovu Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS i znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci STEP RI radi na planiranju i realizaciji aktivnosti od samog početka 2017. godine.

Kontinuirano proširivanje sustava poduzetničkih inkubatora u Rijeci

Svrha ovog projekta je proširenje postojećeg sustava poduzetničkih inkubatora u Rijeci. Naime, u gradu trenutno u sklopu RRA Porin funkcioniraju Poduzetnički inkubator za uslužne djelatnosti Torpedo i Poduzetnički inkubator za proizvodne djelatnosti Rujevica, Grad Rijeka pokrenuo je Startup inkubator, a u sklopu energane bivše tvornice papira priprema i otvaranje novog, i to inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju „Energana“. Ovaj 37 milijuna vrijedan projekt Grad Rijeka je prijavio za sufinanciranje iz sredstava europskih fondova putem ITU mehanizma, a u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.