RIJEKA – Započeo drugi ciklus projekta „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi“

29. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Objavom edukativnih članaka namijenjenih osobama starije životne dobi na Internet stranici penzici.rijeka.hr započeo drugi ciklus projekta „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi“ koji se provodi u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Projekt „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi“ osmišljen je u sklopu rada Tematske grupe za zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“ s ciljem povećanja razine informiranosti i unaprjeđenja zdravstvene pismenosti osoba starije životne dobi grada Rijeke. U sklopu projekta, koji je započeo 2019. godine, stručnjaci koji se bave zdravljem osoba starije životne dobi održavaju edukacije i radionice koje prate prigodni edukativni tekstovi objavljeni na web stranici penzici.rijeka.hr.

Predavanja za starije osobe

Tako je tijekom 2019. godine održan niz predavanja i radionica kao što su: predavanje „Tjelesna aktivnost i unapređenje zdravlja“ te edukativni tekst „Tjelesna aktivnost u starijoj životnoj dobi“, predavanje „Prevencija melanoma“ i edukativni tekst „Važnost samopregleda i kontrole madeža“ te besplatni dermatoskopski pregledi za sve zainteresirane koje je proveo dermatolog KBC Rijeka, predavanje „Kardiovaskularno zdravlje“ i edukativni tekst na istu temu te radionica „Pružanje prve pomoći“ te skrining pregledi mjerenja visine krvnog tlaka, šećera u krvi na bazenima Rijeka, u sklopu organizirane sportske rekreacije građana. Predavanja i radionice održavale su se u prostoru Klubova za starije osobe i umirovljenike Matice umirovljenika grada Rijeke.

Projekt se provodi u organizaciji Grada Rijeke i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Maticom umirovljenika grada Rijeke.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane epidemijom novog koronavirusa te pridržavanja preporučenih epidemioloških mjera, a posebno iz razloga što je projekt namijenjen populaciji koja je u većem riziku od komplikacija uzrokovanih bolesti COVID-19, Tematska grupa za zdravo starenje odlučila je u 2020. godini projekt provoditi isključivo putem internetske stranice penzici.rijeka.hr. Tako su danas objavljena prva dva članka na temu „Ljetna prehrana u Zlatno doba života“ te „Oprezno sa Suncem!“.

Tijekom 2020. godine obradit će se brojne teme, između ostalog cjeloživotno učenje, psihosocijalna podrška, osteoporoza i prevencija padova, kronične nezarazne bolesti, demencija i još mnoge druge.

Edukativne tekstove možete već danas pronaći na stranicama penzici.rijeka.hr.