RIJEKA – Započeo Dan novih tehnologija – DaNTe 2017.

8. studenoga 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

informatikaRIJEKA – U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke započeo je 12. po redu Dan novih tehnologija – DaNTe 2017.,. čiji je cilj promicanje sveobuhvatne primjene digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj.

Okupljenima su se uvodno obratili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić i potpredsjednik MIPRO-a Jadranko Novak.

Vrhunski eksperti iz područja gospodarstva, uprave, obrazovanja i znanosti održat će deset tematskih predavanja, a na kraju skupa, oko 14.30 predviđena je rasprava o prezentiranim temama na kojoj će se predavačima moći postavljati dodatna pitanja. Ulaz na skup je slobodan.

Na skupu će biti riječi o tome kako se dronovi koriste u ažuriranju orto-foto snimaka te LPWAN-u kao osnovi za masovni Internet stvari.

Slijedi predavanje o riječkom pilot projektu – URBAN-INNO u kojem Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla partnerski sudjeluju na razvoju kolaborativne platforme, koja će omogućiti participaciju građana u području korištenja gradskih infrastrukturnih objekata. Bit će predstavljen interaktivni Dashboard – napredni analitički i vizulizacijski alat koji pomaže Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija da boljom prezentacijom vlastitih podataka donosi poslovne odluke vezane uz vodoopskrbu.

Gradska knjižnica Rijeka pokazat će kako promovira nove tehnologije te pomaže građanima u korištenju Središnjeg državnog portala e-Građani, e-Usluga Grada Rijeke kao i drugih online usluga. Bit će predstavljen i Informacijski sustav prostornog uređenja Primorsko-goranske Županije, jedinstven po obujmu sadržaja i broju dionika u njegovom održavanju.

Posjetitelji će imati priliku upoznati se sa softverom koji pacijentima pomaže da redovito uzimaju lijekove te način na koji informacijsko-komunikacijske tehnologije kroz Erasmus+ projekte „Smart patient“, „Therapy2,0“ i „Posttraumatska prilagodba“ služe u promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

Bit će predstavljen sustav namijenjen prije svega poslovnim subjektima u području maloprodaje i uslužnog sektora koji omogućava direktnu komunikaciju s kupcima i praćenje njihovih navika, a doznat ćemo koji su trendovi u mobilnoj telefoniji kroz predavanje o povijesnom pregledu razvoja mobitela. Posljednje predavanje odnosi se na umjetnu inteligenciju i strojno učenje u funkciji otkrivanja i eliminacije skrivenih tvornica troškova u javnom i privatnom sektoru.

Skup Dan Novih Tehnologija – DaNTe 2017 organiziraju Grad Rijeka – Zavod za informatičku djelatnost i hrvatska ICT udruga MIPRO, a skup je rezultat dugogodišnje suradnje Grada Rijeke i MIPRO-a.

Dan Novih Tehnologija može se pratiti uživo putem Youtube kanala Grada Rijeke, a kasnije će biti dostupna i snimka.