RIJEKA – Zaplijenjeno gotovo 25 kilograma marihuane

17. siječnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

marihuana drogaKVARNER – Na danas održanoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj predstavljeni su  rezultati kriminalističkog istraživanja iz domene zlouporabe droga koje je rezultiralo zapljenom gotovo 25 kilograma marihuane. Rezultate kriminalističkog istraživanja predstavio je Dalibor Jozinović, voditelj Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske. Na konferenciji za medije sudjelovale su i policijske službenice, vođa grupe Emina Herceg i vodič službenog psa za droge.

Kriminalističko istraživanje provedeno je nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 23 i 26 godina. U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci na području Rijeke su obavljene pretrage doma i drugih prostorija te vozila osumnjičenih. Pretragama je pronađeno i oduzeto sveukupno 24.934,80 grama marihuane pakirane u više paketa. Osim marihuane pronađeno je i 58 grama kokaina, 114 grama creatina (tvari za povećanje mase kokaina), dvije digitalne vage te 19.000 kuna i 4.100 eura.  Spomenute policija sumnjiči da su pronađenu drogu neovlašteno posjedovali u namjeri daljnje prodaje te su obojica kazneno prijavljeni za kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet droga te predani pritvorskom nadzorniku.  

Jozinović je rekao kako je  riječ o osobama koje dosad nisu evidentirane kao počinitelji kaznenih djela te je uspjeh tim veći, budući da je zapljena ove količine droge isključivo rezultat otkrivačke djelatnosti policije.  Stoga je zahvalio svim policijskim službenicima koji su bili uključeni u ovo kriminalističko istraživanje i koji su profesionalno i marljivo radili svoj posao na dobrobit svih građana Rijeke, ali i šire. Posebno je izrazio zadovoljstvo što će zaplijenjena droga umjesto na ulici završiti u spalionici.

Također, ovom prilikom voditelj Jozinović naveo je i statističke pokazatelje kriminaliteta droga za 2019. godinu za Policijsku upravu primorsko-goransku. Zabilježena su 292 kaznena djela za koja je prijavljeno 86 počinitelja te 886 prekršaja za koje je prijavljeno isto toliko počinitelja. U 1048 zapljena droga oduzeto je oko 11 kilograma marihuane, oko šest kilograma amfetamina, više od kilogram MDMA te više grama drugih vrsta droga i tvari s popisa droga, kao i više komada stabljika i sjemenki indijske konoplje.

Jozinović je istaknuo kako je ovo kontinuitet dugogodišnjeg i uspješnog rada na suzbijanju ponude i potražnje svih vrsta droga na području ove Policijske uprave.
Na današnjoj konferenciji novinarima je predstavljen službeni pas za detekciju droga Kastro, koji je od velike pomoći policijskim službenicima kriminaliteta droga, a koji je u ovoj Policijskoj upravi od studenoga prošle godine. Kastro je na konferenciji sudjelovao u pratnji  vodiča službenog psa, policijske službenice koja ga trenira i brine o njegovom zdravlju, ishrani  i drugim potrebama.

(kv)