RIJEKA – Za EU sufinanciranje pripremljeni projekti iz IT sektora i brodogradnje vrijedni 183 milijuna kuna

6. rujna 2017. | Kategorija: Hrvatska

novac_1RIJEKA – Grad Rijeka je u suradnji s partnerima osnovao dva centra kompetencija, za inovacijske projekte u IT sektoru te u području brodograđevne industrije, koji su tijekom protekle i ove godine pripremili 12 projekata za sufinanciranje iz EU fondova u vrijednosti od 183 milijuna kuna, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Naime, nakon što su na prošlotjednom gradonačelnikovom kolegiju podnesena su izvješća o poslovanju većine komunalnih i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grad Rijeke, na ovotjednom sastanku prihvaćena izvješća o radu triju društava koja su svoj rad započela u protekloj godini. Radi se o dvije tvrtke koje su osnovane s ciljem vođenja centara kompetencija te tvrtki Rijeka 2020, osnovanoj s ciljem provođenja projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Nove tehnologije i proizvodi za kvalitetniji život građana i povećanje konkurentnosti brodogradnje

Grad Rijeka je još 2015. godine pokrenuo inicijativu za osnivanje centara kompetencija u području tzv. pametnih gradova i brodograđevnoj industriji te je u suradnji s partnerima, odnosno predstavnicima gospodarstva, ali i znanstveno-istraživačkim organizacijama osnovao tvrtke Smart RI i CEKOM Brodogradnja. Kako su kazali članovi Uprave dviju tvrtki, Damir Medved i Tina Ragužin, tvrtke će se u potpunosti financirati iz sredstava EU fonda namijenjenog upravo razvoju centara kompetencija te djelomice iz sredstava partnera, tako da njihovo financijsko poslovanje neće biti na teret gradskog proračuna. U tvrtkama u 2016. godini nije bila zaposlena niti jedna osoba, već su sve poslove obavljali članovi Uprave bez naknade, a tvrtke će početi funkcionirati onog trenutka kad budu odobrena EU sredstva.

Konzorcij okupljen oko Centra kompetencija za pametne gradove prijavio je na natječaj za dodjelu sredstava projekte ukupne vrijednosti 152,9 milijuna kuna, od čega je očekivano sufinanciranje iz EU sredstava 108,7 milijuna kuna, a rezultati trebali bi biti poznati krajem godine. Za sufinanciranje je prijavljeno šest projekata, usmjerenih unapređenju kvalitete života građana uvođenjem „pametnih“ rješenja u upravljanje gradskom infrastrukturom. Primjerice, razvijanjem novih tehnologija namjerava se za čak 40 posto povećati učinkovitost prometa ili pak unaprijediti upravljanje komunalnom infrastrukturom izradom integriranog katastra.

Konzorcij okupljen oko projekta Centra kompetencija za unaprjeđenje kvalitete u brodograđevnoj industriji prijavio je projekte ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna, od čega je očekivano sufinanciranje iz EU sredstava 20,3 milijuna kuna, a trenutno se čekaju rezultati drugog kruga prijava. Za sufinanciranje je također prijavljeno šest projekata, čiji je cilj razviti nove proizvode i tehnologije te ih uspješno komercijalizirati.

Tvrtka Rijeka 2020, osnovana u svibnju 2016. godine od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, tijekom protekle godine također nije imala zaposlenika, već su svi projekti vođeni pod kapom Odjela za kulturu. Kako je kazala direktorica Emina Višnić, koja je funkciju preuzela s prvim danom ove godine, u protekloj godini društvo je imalo prihode u iznosu od 322 tisuće kuna te ostvarilo gubitak u iznosu od 29 tisuća kuna, koji će se pokriti iz temeljnog kapitala. Veći dio rada tvrtke odnosio se na pripremne aktivnosti vezane uz provedbu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020., koje su uključivale pripremu kulturnog programa, komunikacijske i marketinške aktivnosti, pripremu projekata za privlačenje sredstava iz EU programa i fondova; aktivnosti međunarodne suradnje i umrežavanja, kao i različite organizacijske aktivnosti.

Sredstva za zapošljavanje pomoćnika u nastavi i romskog pomagača

Osigurana su sredstva za provedbu dva projekta podrške učenicima riječkih osnovnih škola. Tako je Grad Rijeka već četvrtu godinu zaredom osigurao EU sredstva za projekt „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, u sklopu kojeg će 52 pomoćnika u nastavi pružati podršku za 60 učenika s poteškoćama. Uz 8,3 milijuna sredstava EU fondova, Grad Rijeka će izdvojiti i vlastitih 1,4 milijuna kuna, kao i dodatna sredstva za one učenike koji zbog tehničkih razloga nisu mogli pripremiti dokumentaciju te putem natječaja dobiti svog pomoćnika. Kako je kazala pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, na ovaj način sva su djeca s teškoćama dobila pomoćnika. Sredstvima proračuna financirat će se i nastavak rada romskog pomagača u Osnovnoj školi Škurinje, budući da školu pohađa velikih broj učenika romske nacionalne manjine koji uopće ili nedovoljno poznaju hrvatski jezik te im je potrebna pomoć za uključivanje u nastavu i savladavanje školskog gradiva.

Savjetovanje o nacrtu Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018. – 2022.

Od 29. kolovoza do 29. rujna traje javno savjetovanje o nacrtu Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018.- 2022., strateškog je dokument koji objedinjuje i razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad Rijeka želi odgovoriti na potrebe i probleme mladih na lokalnoj razini te općenito poboljšati kvalitetu života mladih.