RIJEKA – Upoznajte svoj grad na drugačiji način kroz izložbu Fiume Fantastika: fenomeni grada

27. kolovoza 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

„Fiume Fantastika: Fenomeni grada”, čije je otvorenje najavljeno za petak, 28. kolovoza u 19:30, središnja je izložba programskog pravca Slatko i slano Europske prijestolnice kulture. Izložba je postavljena u Exportdrvu i ostaje otvorena do 1. prosinca 2020.

Nakon što su prošlog tjedna u Exportdrvu otvorene izložbe Usijano more te Terra Effluviens i Oboloma – zaposlenog lijenošću (uz već prije postavljene Histerične mašine), ova velika dugo stvarana izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ donosi priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje urbane povijesti doživjela radikalan rast i postala globalno prometno i industrijsko središte. Zasnovana na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci izložba priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Organizatori izložbe su Sveučilište u Rijeci (DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam), Rijeka 2020 d.o.o. i Grad Rijeka.

O izložbi su na konferenciji za medije govorili Idis Turato, kustos programa Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020,  Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i Vedran Mimica, Sveučilište u Rijeci, predstojnik DeltaLaba.

Fiume fanstastika - najava izložbe Idis Turato, Vojko Obersnel, Irena Kregar Šegota, Vedran Mimica

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, izrazio je zadovoljstvo svime što se uspjelo napraviti nakon Lock dawna. „Projekt EPK je uspješan unatoč činjenici da se odvija u ovako čudnoj godini i ovako otežanim uvjetima. Praktički od lipnja do danas, događanja u okviru programa EPK 2020 nižu se jedan za drugim, a prostor Exportdrva postao je središnji prostor, kada su pitanju izložbene aktivnosti. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta“, kazao je gradonačelnik.

Idis Turato, kustos programa Slatko i slano, koji u projektu EPK sudjeluje od idejnih priprema od 2013.g., kazao je kako se kroz izložbu prikazuje deset univerzalnih tema koje se mogu interpretirati u svakom gradu. „Mi ovdje na drugačiji način interpretiramo povijest Rijeke posljednjih dvjesto godina. Kulturom komentiramo promjene u gradu, luci, infrastrukturi, modernizacije koje nisu dovršene, sve što je utjecalo na povijest i razvoj grada. Želimo da posjetitelji prolazeći kroz paviljone promišljaju što je njihov grad i što bi mogao biti. Izložba će završiti knjigom koja će skupa s projektom biti predstavljena na venecijanskom bijenalu“, kazao je Turato.

Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020 kazala je kako izložba na poseban način prikazuje ono lokalno, nacionalno i međunarodno, artikulirajući teme EPK 2020: Luka, voda, različitost, migracije. Zahvalila se Sveučilištu na suradnji koja je rezultirala DeltaLabom koji ostaje raditi i nakon 2020., a riječi zahvale uputila je i Lučkoj upravi koja je pomogla urediti prostor i ministru Olegu Butkoviću na podršci i razumijevanju.

Vedran Mimica,  predstojnik DeltaLaba kazao je kako je ova izložba bazirana sveučilišnoj ideji da centri postanu puno aktivniji nego sami fakulteti, odnosno da centar nekog grada postane novo žarište istraživanja o urbanim fenomenima. Ideja Sveučilišta je da naslijeđe izložbe Fiume Fantastika bude osnivanje postdiplomskog specijalističkog studija „Urban studies“. Moram još dodati da kada se pogledaju izložbe vezane uz arhitekturu u posljednjih 30-ak godina u svijetu, rijetko smo imali priliku svjedočiti izložbi koja priča priču o jednom gradu u formatu kakav je Fiume Fantastika. I zato je ova izložba jedinstvena”, istaknuo je Mimica.

„Fiume Fantastika: Fenomeni grada” nije samo izložba. Ona je iskustveno-spoznajni prostor koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada. Izložba i prateća publikacija rezultat su istraživanja turbulentne povijesti u kojoj je Rijeka prolazila kroz različite društveno-političke sustave i teritorijalne ustroje, a pritom se fokus urbanog razvoja u bitnoj mjeri temeljio na novim tehnologijama i na ekonomskim učincima.

Slobodno kombinirajući problemske teme i izlagačke žanrove, izložba raspoznaje i obrazlaže urbane fenomene na preklapanjima društvenih i arhitektonskih projekata. Radikalne transformacije topografije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije tek su neki od elemenata složenog mozaika do sada neispričane priče o urbanim poukama Rijeke.

Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Da ne otkrivamo sve, izložba je jedinstvena i toliko zanimljiva da je svakako treba pogledati.

Nakon svečanog programa otvorenja, u petak u 19.30 sati ispred Exportdrva, prvi vođeni razgled izložbe za posjetitelje održat će se u 20.30 sati, zatim u 21.30 te u 22.30 sati.

S obzirom na važeće preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru će biti ograničen, a zainteresirani će upute dobiti po samom dolasku u prostor.

Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te obavezno nošenje zaštitnih maski za lice u prostoru izložbe.

Osim u samoj izložbi, publika će moći uživati i u glazbenom programu TIPSY! Ovaj klupski format koji od 2016. u Rijeci prezentira eklektične DJ i live nastupe, ovaj put ispred zgrade Exportdrva, dovodi dva riječka DJ-a, rezidenta programa di.merkl, te Samo Tako, svestranog producenta i vlasnika renomirane Ineerspace etikete.

Radno vrijeme izložbe i cijene ulaznica
Ulaz na dan otvorenja (petak, 28. 8. 2020.) je slobodan.
Izložbu do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna pa do kraja studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna.
Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

U subotu, 29.8.2020. u 11:00 održat će se okrugli stol „Fiume Fantastika: fenomeni grada

Velik organizacijski tim
Glavni kustos izložbe je Idis Turato, uz kustose Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša
kustoski tim čine još i Deyan Sudjic, Luka Skansi, Ida Križaj Leko, Morana Matković i Renato Stanković, uz suradnju s Tvrtkom Jakovinom, Federicom Carlom Simonellijem, Igorom Bezinovićem, Velidom Đekićem i Janom Horvat.
Partneri su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni arhiv Rijeka. Za produkciju izložbe zaslužni su DeltaLab (Morana Matković i Renato Stanković), a za arhitekturu i oblikovanje izložbe Ida Križaj Leko.
Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić bili su zaduženi za grafički dizajn postava izložbe, dok je grafičku pripremu odradio Filip Badurina. Za analitičko crtanje bio je zadužen Arhitektonski fakultet u Zagrebu (Jana Horvat, Antea Divić, Tin Vukušić, Petra Vlahek), Martina Mataija i Marijana Krizmanić, za lekturu prateće publikacije Majda Matković i Edi Jurković, dok je prijevod djelo Edwarda Djordjevica i Dade Čakala. Partneri u realizaciji postava izložbe su Sto Ges.m.b.H. – Hrvatska, Regeneracija d.o.o. i Zumtobel d.o.o.
Osim navedenih organizatora, partnera i producenata, svaki od 10 paviljona koji čine izložbu, rezultat je zajedničkog rada još većeg broja suradnika, autora i institucija.