RIJEKA – U Ulici Erazma Barčića postavljen prvi zeleni paviljon

5. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Postavljenjem prvog drvenog paviljona u Ulici Erazma Barčića započela je realizacija programa „Zeleni paviljoni“ u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o drvenim paviljonima koji su izgrađeni 2018. godine u Rijeci tijekom europskog skupa studenata arhitekture EASA, u sklopu pilot-programa Slatko i Slano, i koji su danas, postavljanjem na prvoj od tri predviđene lokacije, započeli svoju priču u kojoj postaju nova mjesta za odmor i druženje. Učvršćenih konstrukcija i ozelenjeni mirisnim biljem, zeleni paviljoni postaju nova skrovišta svih riječkih generacija.

Drvene paviljone izradili su studenti arhitekture na svojim radionicama, a već tada je dio njihovih radova predviđen da može ući u trajnu uporabu i postati dio urbanog pejzaža grada.

Renato Stanković, Bia Gec i Mirta StipečRenato Stanković, Bia Gec i Mirta Stipeč

„Od trenutka kada su naši gosti iz raznih dijelova Europe izradili ove zanimljive objekte, vlada velik i raznolik interes za njihovim korištenjem. Što se tiče ovih prvih šest paviljona, vrlo brzo smo postigli dogovor sa svima uključenima u ovaj projekt i drago mi je da unatoč pandemiji ipak nismo previše propustili proljetno vrijeme za njihovo postavljanje. Cilj je građanima omogućiti da žive u ljepšem okolišu kroz postavljanje jednostavnih konstrukcija, koje je lako održavati i premjestiti,“ kazao je Renato Stanković iz sveučilišnog Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab.

Podršku projektu dalo je i Komunalno društvo Čistoća, a Bia Gec i Mirta Stipeč pojasnile su koja će to vegetacija krasiti Zeleni paviljon na ovoj lokaciji:
„Osnovna ideja je da paviljoni budu čim zeleniji, ujedno mirisni i cvjetni. Odlučili smo se za vrlo raznolik biljni materijal, kako bi boravak u tim budućim zelenim sobama bio čim više nalik boravku u prirodi. U ovim loncima i kanticama koji su u Riperaju postali vaze naći ćete mediteransko aromatično bilje, cvatuće grmove i trajnice, te ornamentalne trave. Uz svaki paviljon dolaze i velike vaze sa brzorastućim penjačicama, kako bi u budućnosti dobili zeleni krov, a naše male sugrađane će razveseliti lončići sa šumskim jagodama“.

Osim osmišljavanja i sadnje zelenila, KD Čistoća je u radionici za sitne popravke Riperaj obnovila stare stolice, koje su postavljenje u paviljone s drvenim panjevima, a sve je obojeno narančastom bojom, zaštitnim znakom riječkog skupa EASA.

Djelatnici Čistoće danas zasadili biljkeDjelatnici Čistoće danas zasadili biljke

Djelatnici KD Čistoće brinut će se o zelenilu, ali su ujedno izrazile nadu da će građane ne samo uživati u ovim malim gradskim oazama i čuvati ih, već i da će se vremenom prigrliti i sami zalijevati.

Osim u Ulici Erazma Barčića drveni paviljoni će se u narednim tjednima postaviti i na Klobučarićevom trgu te na Delti. Na Klobučarićevom trgu će, nakon postavljanja paviljona u narednim tjednima, udruga Urbani separe u skladu sa svojim planom uređenja postavljati vaze, tegle, klupice i vegetaciju, a u procesu će sudjelovati i Mjesni odbor Školjić-Stari grad. Na Delti će pak inicijativa građanki također postaviti ostatak elemenata u sklopu svojeg plana uređenja: prečke, klupice, mreže i vegetaciju.

Postavljanje zelenih paviljona na ovim trima lokacijama bit će svojevrsni poticaj građanima da, u suradnji s Gradom Rijekom, mjesnim odborima te projektom Rijeka – Europska prijestolnica kulture predlože neke druge lokacije na kojima se drveni paviljoni, kojih još ima u skladištu, mogu postaviti.

Inače, ”Zeleni paviljoni” su program koji je osmišljen unutar EPK cjelina Slatko i slano te Zeleni val, u produkciji Rijeke 2020 i Sveučilišta u Rijeci, Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab, te u partnerstvu s Odjelom za urbanizam Grada Rijeke, KD Čistoćom, RiUse centrom, Sekcijom mladih DAR te partnerima: Mjesnim odborom Brajda-Dolac, Mjesnim odborom Školjić-Stari grad, Urbanim separeom i inicijativom građanki pod vodstvom Sare Stojaković, Tene Vičević Dunaj i Darije Vozila.