RIJEKA – U Marijinom perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske otkrivena bista fra Serafina Sabola

28. siječnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Otkrivanje-biste-fra-Serafinu-2-800x600RIJEKA – U Svetištu Majke Božje Trsatske, u Marijinom perivoju, podno Fortice otkrivena je bista fra Serafina Sabola, legendarnog trsatskog franjevca i gvardijana, prijatelja mnogih, koji je preminuo prije dvije godine.

Spomen na fra Serafina, koji je na Trsatu i u Rijeci djelovao više od tri desetljeća, inicirali su i podigli njegovi prijatelji, a izradio ga je akademski kipar Anto Jurkić. Fra Serafin je bio čovjeka kojeg su krasila velika djela i otvorenost.

Uz trsatske franjevce i fra Iliju Vrdoljaka, fra Serafinovog prijatelja i provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda kojoj je i fra Serafin pripadao, te fra Serafinovu sestru Barbaru, skupu su nazočili brojni Riječani, a i mnogi izvan Rijeke. Otkrivanju biste nazočili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Bistu su otkrili prof. dr. sc. Boris Nemec, dugogodišnji fra Serafinov prijatelj i fra Bernard Barbarić, trsatski gvardijan. Zbor Svetišta Majke Božje Trsatske otpjevao je njemu najdražu pjesmu „Oči u oči“, a nakon otkrivanja biste u trsatskoj bazilici je služena misa. U zajedništvu s provincijalom Vrdoljakom i gvardijanom Barbarićem predvodio ju je, kao izaslanik riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, generalni vikar nadbiskupije mons. Emil Svažić.

Prilikom otkrivanja biste, prigodne riječi o fra Serafinu izrekli su njegovi prijatelji Bandić, Obersnel i Komadina, kao i gvardijan Barbarić.

„Fra Serafin je svoj posao radio sa strašću i entuzijazmom, dobrom voljom, energijom i vizionarstvom. Kroz ovu bistu vidjet ćemo mi njega, a vidjet će i on Trsatsko svetište koje je toliko volio, ovaj Perivoj koji je rezultat njegove vizije i koji završava Aulom pape Ivana Pavla II., koje također ne bi bilo bez njegovog entuzijazma, ali i njegove sposobnosti da okuplja ljude oko sebe u stvaranju novih vrijednosti“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Župan Zlatko Komadina se o fra Serafinu izrazio kao duhov­nom i fizičkom arhitektu Trsatskog svetišta u koji je ugradio svoj ži­vot i gdje je ostvarivao svo­je ideje, svoju duhovnost i gdje je za mnoge postao sinonim ovog mjesta. “Bio je mudar čovjek, i veliki promotor Majke Bož­je Trsatske”, rekao je župan Ko­madina.

Veliki prijatelj fra Serafina bio je i gradonačelnik Zagreba Bandić. “Kad god bi došao u Za­greb, fra Serafin, vrijedni Međimurec, uvijek bi svra­tio. Bio je velik čovjek, i os­tavio je iza sebe velika djela. Neka nam bude uzor kako se uspravno živi, u tome ka­ko je blago, ustrajno i skromno gradio ovo svetište najdugovječniji trsatski gvardijan, poručio je grado­načelnik Bandić.

“Bez pomoći i donacija koje su dali Grad Zagreb, Grad Rijeka, PGŽ i fra Serafinovi prijatelji, koji su inici­rali postavljanje biste, ne bi bilo moguće postaviti ovaj spomen na njega”, rekao je gvardijan Barbarić.

Bista je postavljena u sklopu trsatske “crkve na otvorenom” pa sada fra Sera­fin hodočasnike na Trsat dočekuje raširenih ruku i nasmijan onakokako je to uvijek činio.