RIJEKA – Tržnica Brajda od nedjelje domaćin buvljaka

25. rujna 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
buvljak

Buvljak – sve i svašta

RIJEKA – U organizaciji TD Rijeka plus od nedjelje, 30. rujna na tržnici Brajda održavat će se organizirano izlaganje i prodaja rabljenih stvari, popularno zvani buvljak, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

TD Rijeka plus preuzelo je organizaciju izlaganja i prodaje rabljenih stvari na tržnici Brajda. Prodaja rabljene robe bit će organizirana svake nedjelje od 7 do 14 sati, na prostoru sjeverno i istočno od paviljona, na kojem će biti postavljena 33 drvena štanda, a dnevni zakup će se plaćati simboličnih 10 kuna.

„Nadam se da ćemo uspjeti u rješavanju toliko zazivane lokacije za prodaju rabljenih stvari. Želja nam je da pomognemo i prodavačima i kupcima, ali na organiziran način, da se zna tko prodaje, što prodaje i na koji se način prodaja vrši,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Kako je pojasnila pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, odabirom ove lokacije se s jedne strane rješava problem prodaje rabljene robe, a s druge strane nastoji se oživjeti tržnicu Brajda. “U srpnju ove godine Grad Rijeka je prestao upravljati prostorom na Preluku, pa više nema uvjeta niti za organizaciju i održavanje sajma automobila i rabljenih stvari, koje su se do tada mogle prodavati unutar ograđenog dijela i uz plaćanje dnevne naknade od 10 ili 15 kuna. Prodaja rabljene robe trenutno se odvija na ilegalan način na nogostupima na Preluku i na tržnici Brajda, što se nastoji spriječiti u suradnji komunalnog redarstva, policije i carinske inspekcije,“ kazala je pročelnica Miličević

Novu organizaciju prodaje rabljene robe podržao je i Mjesni odbor Brajda-Dolac. Prema riječima pročelnice Miličević, praksa će pokazati je li potrebna promjena radnog vremena ili povećanje radnih dana.

Miličević je dodala kako je prije godinu dana kao lokaciju za buvljak bio predložen most ispred hotela Continental, no ta ideja nije zaživjela zbog nezadovoljstva izlagača nemogućnošću ispunjavanja nekih njihovih zahtjeva, poput mjesta za parkiranje.

Buvljak će biti organiziran na 33 drvena štanda, dnevni zakup simboličnih 10 kuna

S druge strane, kako bi se zaustavio trend smanjenja interesa kupaca za kupovinu na tržnici Brajda, a nakon što je od srpnja 2017. godine upravljanje tržnicama preuzeo Rijeka plus, proveden je niz mjera, između ostaloga napravljen je novi raspored prodajnih mjesta, zamijenjeni su kiosci te je nabavljena nova oprema, odnosno kameni stolovi i tende koji bi trebali biti postavljeni do kraja mjeseca.
„Ove godine zabilježeno je 20-postotno povećanje dnevnog korištenja štandova, što je zasigurno vezano uz novu politiku cijena, koje su za ovu kategoriju prodajnih mjesta 50% niže nego na centralnoj gradskoj tržnici,“ kazala je pročelnica Miličević, istaknuvši kako je s ciljem povećanja atraktivnosti tržnice Brajda za posjetitelje nedavno donesena odluka i o proširenju ugostiteljskih terasa u okruženju tržnice.

S ciljem da prodaja robe bude organizirana na kvalitetan način te sprječavanja prodaje robe na nogostupima, odnosno bez štandova, planirano je pojačano prisustvo djelatnika komunalnog redarstva i Rijeka plusa.

Građanski odgoj i obrazovanje ove godine slušat će i učenici 7. razreda
Za provedbu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u riječkim osnovnim školama u prvom polugodištu 2018. godine Grad Rijeka će osigurati 354 tisuće kuna. Interes za uključivanjem iskazalo je 644 učenika iz 24 riječke osnovne škole.