RIJEKA – Tobogan u Rijeci za djecu

27. lipnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Ispred Dječje kuće u riječkom kvartu kulture Benčić jučer je otvoren 5. po redu Festival Tobogan.

Okupljenima su se obratiti zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.

Djecu i njihove roditelje pozdravila zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

„Grad Rijeka je prijatelj djece od 2005. godine i nas ta titula obvezuje. Želimo učvrstiti to prijateljstvo, a Tobogan je upravo prilika da to svi zajedno učinimo. Želim Vam da provedete jedno kreativno ljeto. Vjerujem da svi jedna čekate da se spustite niz peti Tobogan“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Ravnatelj Cvjetković izrazio je ponos što se otvara peto izdanje festivala Tobogana.
„Festival za sve nas ima jaku veliku važnost, jer je nastao pod okriljem projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kao programska osnova za Dječju kuću. Već pet godina nekoliko ustanova u kulturi i kulturnih radnika međusobno se upoznaje, radi, pokušava stvarati nešto za djecu i sa djecom ovoga grada“, kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Cvjetković, izrazivši uvjerenje da će svatko od najmlađih Riječana u bogatom programu pronaći nešto za sebe.

Otvoren dječji festival Tobogan

U sklopu Tobogana mališani imaju prilike upoznati Dječju kuću, koja nakon svojeg otvorenja u ožujku  po prvi put ugošćava dječji festival.
„Dječja kuća je prostor u kojem ćemo im pokazati da su upravo oni ti koji će jednom stvarati filmove, predstave, knjige ili će razviti cjeloživotne navike pohađanja kulturnih sadržaja. Upravo stoga Tobogan otpočetka nudi pregršt radioničkih programa i djeca imaju iz prve ruke priliku naučiti puno više i o filmu, kazalištu i knjigama, vizualnim umjetnostima, a u svom petom izdanju nudi dva tjedna ispunjena kulturom, zabavom i učenjem“, kazala je ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković.

Nakon službenog otvorenja Tobogana održala se „Maštovita priča na gradilištu“, interaktivna pričaonica pod vodstvom Dijane Zorić, diplomirane povjesničarke umjetnosti i profesorice talijanskog jezika i književnosti te stručnjakinje za storytelling – vještinu pričanja priča.

Otvoren dječji festival Tobogan

Ranije tijekom dana toboganska ekipa povela je mališane u vođenu stručnu šetnju Dječjoj kućom, a kao uvod u službeno otvorenje festivala Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvelo predstavu “Oh la la”.

Festival Tobogan je jedinstvena riječka manifestacija nastala u sklopu programskog pravca Dječja kuća projekta Europske prijestolnice kulture. Pod geslom „aktivne ferije za djecu“ ove se godine održava po peti put, i to u terminu od 24. lipnja do 7. srpnja, naravno uz poštivanje svih mjera sprječavanja širenja bolesti COVID-19.

Ovogodišnji Tobogan do 7. srpnja najmlađima donosi bogat program od preko 40 događanja s 22 radionice, 6 vođenih šetnji (gradom, Šumom Striborovom i Dječjom kućom), gaming turnirom, druženjem s youtuberom, 3 pričaonice, 2 larpa (live action role play), brojnim predstavama i projekcijama, piknikom te mnogim drugim sadržajima namijenjenim djeci.

Organizatori ovogodišnjeg Tobogana su gradske ustanove u kulturi Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, inače programski partneri u razvoju Dječje kuće.