RIJEKA – Studentice medicine akcijom „Cjepko zna“ ukazale na važnost cijepljenja

8. svibnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna cijepljenja Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci (FOSS MEDRI) na Korzu je proveo akciju „Cjepko zna  – najbitnije o cijepljenju“.

Studentima medicine na štandu na Korzu pridružili su se gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, dajući na taj način podršku akciji podizanja svijesti i informiranja građana o cijepljenju.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je vrlo važno govoriti o prednostima cijepljenja, istaknuvši kako je cijepljenje, uz otkriće antibiotika, spasilo milijune života i jedno je od najvećih dostignuća u povijesti medicine.
„Ne razumijem one koji su protiv cijepljenja, pogotovo u vrijeme dok vlada epidemija koronavirusa. Možda je danas lakše govoriti o necijepljenju, budući da su u proteklih 50 godina cjepivima suzbijene mnoge zarazne bolesti. Stoga je mora poruka: cijepite se uvijek, ne samo zbog koronavirusa, jer cijepljenjem štitite sebe i druge“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Projekt Cjepko zna pokrenule su studentice riječkog Medicinskog fakulteta

Projekt Fakultetskog odbora svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci pod nazivom “Cjepko zna – najbitnije o cijepljenju” pokrenule su Magda Gajsi, Dora Jurić, Nika Jurić i Klara Vranešević, a nastao je s ciljem edukacije šire javnosti, primarno roditelja, o vrlo aktualnoj temi cijepljenja  i koristi cjepiva kod djece.

Tijekom akcije studentice medicine su građanima dijelile promotivne letke te promovirale informativnu i edukativnu knjižicu o cijepljenju „Cjepko zna – najbitnije o cijepljenju“, koju je FOSS MEDRI izradio u na temelju relevantne medicinske literature te uz pomoć profesora Medicinskog fakulteta i epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

„S obzirom da živimo u vremenu kada sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu, a do krivih informacija je previše lako doći, kao studentice medicine osjetile smo potrebu proširiti znanje o prednostima cijepljenja. Knjižica je stoga primarno namijenjena sadašnjim roditeljima i onima koji to namjeravaju postati, ali i svima onima koji bi o ovoj problematici htjeli saznati nešto više“, poručile su riječke studentice.

Cjepko zna

Knjižica je napisana jednostavnim jezikom i prilagođena široj javnosti te ju je moguće razumjeti i bez medicinskog predznanja. Na pristupačan način kroz pet poglavlja prikazani su pojmovi i teme vezane uz cijepljenje. o temeljima i procesima cijepljenja, imunološkom odgovoru našeg organizma na cjepivo, obaveznim i neobaveznim cjepivima, bolestima protiv kojih se cijepimo, nuspojava i kontraindikacijama te donosi obavezan kalendar cijepljenja Republike Hrvatske.

Knjižice, koje su tiskane u nakladi od 500 primjeraka uz financijsku pomoć Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci te Medicinskog fakulteta, primarno će biti postavljene u ordinacije pedijatrijskih i ginekoloških ambulanata, a ovisno o mogućnostima, i u ordinacijama obiteljske medicine.