RIJEKA SLAVI ZAŠTITNIKA POMORACA, PUTNIKA, RIBARA I DJECE – Počinje proslava blagdana sv. Nikole

26. studenog 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – U organizaciji Apostolata mora Riječke nadbiskupije od 28. studenog do 8. prosinca održava se proslava blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece.

Program su najavili povjerenik za pastoral pomoraca i selilaca mons.dr. Matija Matičić, voditelj Odsjeka za pomorsko dobro i koncesije Primorsko-goranske županije Zlatan Marulić i kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

„Ovih se dana prisjećamo naših pomoraca, kako poginulih, tako i onih sada aktivnih te njihovih obitelji. To je zapravo cilj ovih dana – okupljanje, susret i poruka ohrabrenja u ovo teško vrijeme“, kazao je mons.dr. Matičić,

Proslava počinje u nedjelju, 28. studenoga, hodočašćem brodovima u Kraljevicu, koje se održava već 23. put.
„Naglašavam da brodovi isplovljavaju u nedjelju u 9 i 30 sati predvođeni brodom ‘Vid’ Lučke kapetanije Rijeka. Ove godine nema broda ‘Sfera’ koji prevozi hodočasnike zbog dobro znanih epidemioloških razloga”, kazao je Glažar.

Svečano liturgijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole u Kraljevici u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Po završetku mise brodovi će isploviti prema Rijeci i u povratku  brodskim sirenama pozdraviti mještana Bakarca, Bakra i Kostrene.

Uoči blagdana sv. Nikole, 5. prosinca svetu misu u Kapucinskoj crkvi na Žabici u 19 sati predvodit će mons.dr. Ivan Devčić, a zbog epidemioloških mjera tradicionalna procesija ulicama grada i ove će godine izostati.

Pomorstvo je u srcu domaćih ljudi

Zlatan Marulić naglasio je tradiciju pomorstva u našoj županiji.
„Pomorstvo je u srcu svakog našeg domaćeg čovjeka i njegove obitelji. Svi znamo koliko je sv. Nikola značio za pomorce i ribare, koliko je značio obiteljima i želimo da se to tako i nastavi. Želimo da more čuva naše pomorce, da sv. Nikola čuva naše pomorce i da se obitelji vesele tom danu kada djeca dobivaju poklone“, poručio je Marulić.

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca molitvu za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran (Jadrolinije) predvodit će mons. Matija Matičić. Nakon molitve, isplovit će brod „Vid”, a predstavnici Lučke kapetanije i Grada Rijeke spuštanjem vijenca u more odat će počast svim stradalima i nestalima na moru.

Program proslave sv. Nikole bit će zaključen u srijedu, 8. prosinca. Udruga kapetana Kostrene, u Čitaonici “Sv. Lucija” u Kostreni organizira predavanje na temu „Pomorsko pravo u hrvatskim srednjevjekovnim statutima“. Predavač je prof.dr.sc. Željko Bartulović, a početak u 18 sati.

Mons. Matičić zahvalio se svojim prethodnicima na dosadašnjem radu, a Riječkoj nadbiskupiji, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na potpori u radu.

„Čestitamo svim pomorcima njihov dan i želimo da ih njihov svetac štiti u svim morama i olujama“, poručio je Matičić.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone