RIJEKA SE USPOREĐUJE S GLASGOWOM

11. studenoga 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

rijeka korzoRIJEKA – Zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš i Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, primili su danas u Salonu Grada Rijeke veleposlanika Velike Britanije u RH Nj.E. Andrewa Dalgleisha i predstavnika Grada Glasgowa Garyja Walkera, voditelja sektora za istraživanje i projekt Future City Glasgow.

U pratnji veleposlanika Dalgleisha bili su njegovi suradnici Tomislav Kaznačić, zamjenik voditelja Političkog odjela Britanskog veleposlanstva i Renata Škalabrin, zadužena za gospodarsku diplomaciju i odnose s medijima.

Veleposlanik Dalgleish i predstavnik Grada Glasgowa Gary Walker razgovarali su sa domaćinima o mogućnostima suradnje na području novih tehnologija kroz projekt Pametnih gradova. Istog dana, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Grad Rijeka i Britansko veleposlanstvo u RH organizirali su susret s predstavnicima akademskog, javnog i privatnog sektora Rijeke s. Susret je organiziran s ciljem razmjene iskustava u primjeni inovativnih tehnoloških rješenja koja doprinose održivom razvoju grada.

Susretu u Gradskoj vijećnici nazočio je i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev.

Svojim intenzivnim Smart City programom, Glasgow se popeo na treće mjesto na listi pametnih gradova u Velikoj Britaniji. U sklopu susreta Gary Walker održao je prezentaciju o programu „Glasgow – pametni grad“, koji se provodi od 2013. godine predstavivši ujedno i rezultate suradnje s poslovnim sektorom i mrežom od sedam gradova u Škotskoj koji, uz pomoć Glasgowa, nastoje uvesti pametna rješenja u upravljanju gradom. Glasgow se u svom razvoju u pametni grad usmjerio na četiri teme: energiju, zdravlje, javnu sigurnost i promet. Walker je kazao kako je Grad osnova Operacijski centar koji s jednog mjesta upravlja prometom, javnom sigurnošću, kamerama i čitavim nizom senzora, koristeći pritom prikupljene video i druge podatke u svrhu analize i donošenja mjera za poboljšanje te pravodobne reakcije s ciljem smanjenja protupravnih aktivnosti.

Glasgow je također otvorio pristup čitavom nizu podataka kroz 400 skupova podataka. S ciljem održivog razvoja ustrojen je Gradski energetski model kako bi se učinkovitije pratila energetska učinkovitost i provodile mjere poboljšanja, kroz praćenje i analizu podataka o potrošnji i učincima svake pojedine mjere koja se poduzima, a naglasak je dan i na edukaciju građana te edukaciju djece kroz zanimljive školske aktivnosti. Velik napredak učinjen je i na području zdravlja i mobilnosti. Sve šetnice i pješačke staze su digitalno obrađene i mogu se interaktivno koristiti. Osmišljene su i mobilne aplikacije za bicikliste i pješake kojima se mogu mapirati rute, a tako prikupljeni podaci služe za unapređenje mjera koje se provode ali i za kvalitetnije urbano planiranje.

Što se područja prometa tiče sva komunalna vozila u javnom prijevozu praćena su putem GPS-a, rute su optimizirane, prati se ponašanje vozača, a koriste se energetski učinkovita vozila.