RIJEKA – Riječko izaslanstvo na obilježavanju 40. godišnjice prijateljstva s Kawasakijem

21. studenoga 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

RIJEKA – U japanskom gradu Kawasakiju tijekom ovog tjedna organizirano je obilježavanje 40. godišnjice prijateljske suradnje između Kawasakija i Rijeke na koje je pozvana i delegacija Grada Rijeke.

U Kawasakiju tako borave gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Tihomir Čordašev te direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Centralni događaj obilježavanja 40. godišnjice prijateljstva Rijeke i Kawasakija bit će koncert riječkog pijanista Gorana Filipeca koji će izvesti djela Ive Mačeka, također Riječanina, te Franza Liszta. Koncert će se održati u novootvorenoj višenamjenskoj dvorani Kawasaki Comprehensive Sports and Cultural Center, u srijedu, 22. studenog 2017.

U istom prostoru bit će održana i foto izložba o Rijeci, s fotografijama Petra Fabijana i Marka Gracina i tekstom Dragana Ogurlića. Svečanosti će prisustvovati i veleposlanik RH u Japanu Nj.E. Dražen Hrastić.
Osim susreta s gradonačelnikom Norihikom Fukuda, koji je na lokalnim izborima u Japanu krajem listopada ponovno izabran na tu funkciju, izaslanstvo Rijeke sastat će se i s predsjednikom Gradskog vijeća Kawasakija Shigefumi Matsubara te predstavnicima više stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Kawasakija.

Predviđen je i obilazak brodom luke Chidori-cho te posjet muzejima: Toshiba Science Museum, Fujiko.F. Museum, kao i obilazak King Skyfront međunarodnog centra inovacija u području medicine, zdravstva, socijale i zaštite okoliša.

Kawasaki je najstariji grad prijatelj Rijeke. Prvi sporazum o prijateljstvu potpisan je 1977. godine koji je potvrđen više puta u raznim prigodama pa je tako, posljednji, peti po redu, potpisan u srpnju ove godine.

Kawasaki ima 1,5 milijuna stanovnika koji žive na površini od 145 km². Grad je smješten između Tokyja i Yokohame. Kawasaki je velik priobalni grad u Prefekturi Kanagawa, leži na rijeci Tamagawa. Gradski centar nalazi se u blizini waterfronta na kojemu se razvila teška industrija. Kawasaki nije turistička destinacija, ali svejedno privlači brojne posjetitelje koje zanima tradicija, umjetnost, glazba i festivali koji se održavaju na ulicama grada.
U Rijeci ima nekoliko obilježja, koji svjedoče o prijateljskoj suradnji dvaju gradova Kawasakija i Rijeke – tradicionalna japanska kamena lanterna u parku na Plumbumu, skulptura Prijateljstvo postavljena na fontani na Jelačićevu trgu te
Japanski vrt ispred OŠ Vežica, čije su radove financirali članovi Rotary Cluba Tokyo u suradnji s Rotary Clubom Rijeka – Sv. Vid.

U Kawasakiju su također dva spomenika – pokloni Rijeke: skulptura „Djevojka s Jadrana“ akademskog kipara Frana Kršinića, koju je Rijeka poklonila Kawasakiju u povodu 10. obljetnice prijateljstva te skulptura „Vrata mira“ skulptora Ljubomira de Karine, nastala u Kawasakiju 1983. godine za vrijeme održavanja Međunarodne skulptorske radionice. (kv)