RIJEKA – Produljen rok za korištenje kredita za uređenje Palače Šećerane i broda Galeb

1. prosinca 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Brod GalebRIJEKA – Gradsko vijeće usvojilo je i izmjenu Odluke o zaduživanju Grada Rijeke za realizaciju kapitalnog projekta. Tom odlukom se do 31. prosinca 2022. godine produljuje rok za korištenje kredita u iznosu od 44 milijuna kuna za osiguravanju vlastitih sredstava za uređenje Palače Šećerane i broda Galeb, odnosno realizaciju trogodišnjeg EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, pri čemu se ostali uvjeti ne mijenjaju.

Kako stoji u obrazloženju, zbog izmjena projektno-tehničke dokumentacije u tijeku izvođenja radova kojom su se ključni sustavi broda (HVAC, HI FOG) usklađivali s Hrvatskim registrom brodova te Ministarstvom kulture, radovi na brodu Galeb odvijali su se usporenim intenzitetom. Pandemija koronavirusa uzrokovala je usporavanje i značajno kašnjenje realizacije istraživačkih radova, dok su kadrovske promjene kustosa u Muzeju grada Rijeke iznimno usporile izradu projekta stalnog muzejskog postava čija tehnička projektna rješenja izravno utječu na izvođenje obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej.

Procjenjuje se da će se radovi na obnovi i prenamjeni broda produljiti do kolovoza 2022. godine, dok se završetak opremanja očekuje u listopadu/studenom 2022. godine.

„U tjednom sam kontaktu s brodogradilištem, osobno sam dva puta obišao brod i radovi, koji su bili usporeni zbog nepredviđenih okolnosti, za koje se nije moglo znati prilikom projektiranja, sad teku dobro i sve ukazuje da će brod sljedeće godine biti završen i naći svoje mjesto na Molo Longu. Pregovara se s Lučkom upravom o lokaciji broda, i ti razgovori teku dobro – trenutno smo u proceduri koncesioniranja investiranja u marinu u Porto Barošu i kasnijeg korištenja drugog dijela putničke luke i tu se još bruse detalji gdje bi brod Galeb trebao biti privezan,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

Izrazio je kako ne sumnja da će postav, čiji dizajn potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, privući veliko zanimanje posjetitelja, kao što niti ne sumnja da će kod sljedećeg natječaja pronaći gospodarski subjekt zainteresiran za najam smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta na brodu.
„Ovaj projekt se financira i EU sredstvima i mislim da bi bilo neodgovorno da stanemo sada, kada smo praktički pred zaključenjem radova na brodu Galeb,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

Izmjena Odluke o zaduživanju Grada Rijeke za realizaciju kapitalnog projekta usvojena je sa 16 glasova za (SDP, PGS, Možemo!, HSU, IDS, SDSS), 3 protiv (Most) i 12 suzdržanih (HDZ, Nezavisna lista Davora Štimca, Akcija mladih i Unija Kvarnera).

(kv)