RIJEKA – Premijerni Riječki zeleni tjedan kreće u ponedjeljak, djeluj lokalno – učinak globalno

19. svibnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

eko zemlja znansotRIJEKA – U ponedjeljak kreće prvo izdanje Riječkog zelenog tjedna koje se odvija u sklopu EU Green weeka, programa koji potiče stvaranje zelene politike na lokalnoj razini.

Teme tjedna koji se održava pod motom „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“ su zelena infrastruktura, bioraznolikost, kvaliteta zraka, vode, gospodarenje otpadom, recikliranje i aktivni angažman građana. Događaje koji će se u Rijeci dogoditi od 21. do 26. svibnja najavili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca i Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Obersnel je kazao kako je ideja Zelenog tjedna da se kroz raznolike programe ukaže na čitav niz mogućnosti kojima se može unaprijediti briga očuvanje okoliša, bioraznolikosti riječke flore i faune i opća kvaliteta života. „Cijeli program započeo je sajmom cvijeća na Kontu, a sve građane pozivam da sudjeluju jer čak i malim činovima kao što je sadnja biljaka doprinose bioraznolikosti riječke flore“, rekao je Obersnel te dodao kako je Prirodoslovni muzej Rijeka prirodan partner manifestacije.

Obersnel je spomenuo i prijavu projekta Grada Rijeke na fondove europskih sredstava s ciljem stvaranja Centra za mediteranske biljke na prostoru Kampusa na Trsatu, a dio tog projekta je i uređenje i zaštita Zametske špilje. Također, istaknuta je želja da Grad, zajedno s Prirodoslovnim muzejom, Park Nikole Hosta prenamijeni u botanički vrt.

U sklopu tjedna, u četvrtak će biti organiziran i obilazak novog Parka Pomerio uz stručno vodstvo, pročelnik Srđan Škunca kazao je kako će Riječki zeleni tjedan potaknuti organski rast zelenih aktivnosti u Rijeci. Od programskih događanja, Škunca je istaknuo kulturni sadržaj kao što su predstava „Četiri godišnja doba“ namijenjena djeci i projekciju filma Odisej na Čajnom trgu u utorak, kao i subotnji performans „Čišćenje“ u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca. U Gradskoj vijećnici održat će se set kratkih predavanja o novim parkovima u Rijeci, prezentacija projekta Neboderi – grad u oblacima te predavanje o urbanom pčelarstvu u Gradu Rijeci. Za sve građane dostupne su i dvije edukacije o recikliranju uz obilazak Reciklažnog dvorišta Mihačeva draga koje se bave sprječavanjem potrebe za akcijama čišćenja. Pročelnik Škunca je dodao kako Rijeka posjeduje potencijal da kroz zelene aktivnosti stvori ugodan ambijent za boravak, spomenuvši rad Odjela u kojem se razvijaju rješenja za parkove kod Dukićevog naselja na Trsatu i na Mistražu na Pehlinu.

Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja istaknuo je dobru suradnju Grada i ove institucije te podvukao bioraznolikost kao centralnu temu muzejskih događanja. Uz Izložbu „Raznolikost je bitna“ koja će na Titovom trgu biti izložena do 10. lipnja, bit će organizirane i radionice za starije osnovnoškolce na istu temu, a Muzej će u petak održati interaktivnu, multimedijalnu prezentaciju „Divlja noć“ koja će posjetitelje upoznati s noću aktivnim životinjama. Kirinčić je naveo i Festival pčele samice, namijenjen obiteljima s djecom, na kojem će se predstaviti biologija pčela i njihov način života.

Uz ostale događaje za građanstvo kao što su edukacija o uzgoju aromatičnog bilja, obilazak multisenzoričkog vrta na Podmurvicama, radionica kompostiranja, interaktivna radionica o ekološkom otisku, bit će održan i čitav niz aktivnosti namijenjenih organiziranim grupama djece, učenika, studenata. (kv)