RIJEKA POSTAJE SVE ZANIMLJIVIJA TURISTIMA KOJI STIGNU NA KVARNER

11. rujna 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Kosi toranj u Rijeci, jedna od riječkih atrakcija

Kosi toranj u Rijeci, jedna od riječkih atrakcija

RIJEKA – Samo u prvih osam mjeseci ove godine turisti su u Rijeci ostvarili 252 tisuće noćenja, gotovo jednako kao i tijekom cijele protekle godine, pa se već sada može reći kako će 2017. godine Rijeka ostvariti rekordni turistički promet, rečeno je na konferenciji za novinare Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke.

Kako je kazao direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa, Rijeka i u 2017. godini nastavlja višegodišnji trend rasta turističkog prometa koji je proteklih godina rastao po prosječnoj stopi od 20 % godišnje. U prvih osam mjeseci na području grada Rijeke zabilježeno je 97.837 dolazaka turista, što je 19% više nego lani te 252.086 noćenja, što je porast od čak 33% u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Broj stranih noćenja veći je za čak 44 posto, dok su u ukupno ostvarenim noćenjima strani turisti sudjelovali s 80%. Turistima su na raspolaganju 3.732 ležaja u četiri hotela, dvama prenoćištima, petnaest hostela, studentskom i učeničkom dom te privatnom smještaju.

„Do kraja godine očekujemo od 330 do 350 tisuća noćenja, što znači da će ova godina biti rekordna za Rijeku. Dok smo proteklih godina bilježili rast broja hostela, ove godine značajno je povećan broj privatnog smještaja, s prosječnim brojem od 532 smještajne jedinice i 2.126 ležajeva. Upravo je u privatnom smještaju ostvareno najviše noćenja, čak 112.142, odnosno 44 % ukupnih noćenja, a procjenjuje se da su do sada privatni iznajmljivači ostvarili oko 1,5 milijuna eura prometa,“ kazao je Škarpa, dodajući kako je u turističkom sektoru zaposleno oko 5% stanovništva Rijeke te se ostvaruje turistički promet u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna.

Za razliku od nekih turistički destinacija u Hrvatskoj, turistička sezona u Rijeci traje tijekom cijele godine, no upravo se ovog ljeta mogao na riječkim ulicama primijetiti velik broj turista – tijekom kolovoza zabilježeno je čak 43 % više turističkog prometa nego u istom razdoblju protekle godine, a u Rijeci je dnevno boravilo prosječno oko 4 tisuće turista, od čega ih je prosječno oko 3.000 bilo smješteno na području grada. Rijeku najviše posjećuju Talijani i Nijemci, a povećava se i dužina boravka, pa turisti u prosjeku borave između dva i tri dana u destinaciji što je karakteristično za urbane citybreak destinacije i Rijeka se na tom području uspješno nameće sa svojim turističkim atributima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo turističkim rezultatima, ističući kako je ipak teško uspoređivati riječke brojke s prometom u turističkim destinacijama koje raspolažu sa značajno većim smještajnim kapacitetima.
„Podatak o velikom broju privatnih iznajmljivača, koji je samo prije nekoliko godina bio gotovo nezamisliv, ukazuje na pozitivan trend i na ono što već godinama ukazujem – da turizam može biti značajna gospodarska grana u Rijeci,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši da se ostvareni rezultati temelje na dugogodišnjoj suradnji Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke te turističkim sektorom – vlasnicima smještajnih kapaciteta, ugostiteljima, putničkim agencijama te organizatorima brojnih događanja.

Zračna luka povezana je s tridesetak europskih destinacija, a osim što kruzeri sve češće posjećuju grad, riječka luka postala je polazišna za krstarenja manjim brodovima. Nedostatni hotelski kapaciteti povećat će se gradnjom resorta na Kostabeli do 2019. godine, a značajni turistički rezultati, izrazio je nadu gradonačelnik, mogli bi povećati i interes ulagača u nove hotele u kompleksu bivšeg Benčića.

Velik broj turista u privatnom smještaju promijenio je i tijek komunalnih radova – dok su se proteklih godina oni obavljali tijekom ljetnih mjeseci, ove su godine mnogi prolongirani za rujan.