RIJEKA – Poklon-bon za kupnju školskih udžbenika može dobiti više građana nego do sada

28. srpnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

prazna_ucionica škola djecaRIJEKA – Najznačajnija izmjena donosi se na povećanje cenzusa prihoda kućanstava za ostvarivanje prava na pomoć za nabavu školskih udžbenika, čime je omogućeno da veći broj učenika osnovnih škola ostvari pravo na pomoć.

Cenzusi za ostvarivanje pomoći, odnosno poklon-bona u iznosu od 250 kn za školske knjige učenika od 1. do 4. razreda ili pomoći u iznosu od 500 kn za školske knjige učenika od 5. do 8. razreda, viši su za čak 75%. Tako će poklon-bon primiti dijete iz dvočlanog kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od 5.075 kn, cenzus za tročlano kućanstvo podignut je na 6.825 kn, za četveročlano kućanstvo na 8.750 kn, dok se u brojnijim kućanstvima cenzus povećava za 1.225 kn za svakoga dodatnog člana.

Povećani su cenzusi i za jednoroditeljske obitelji (dijete iz kućanstva u kojem isključivo žive jedan roditelj i dijete/djeca), pa tako cenzus za dvočlano kućanstvo sada iznosi 6.090 kn, za tročlano kućanstvo 8.190 kn, za četveročlano kućanstvo 10.500 kn, dok se u brojnijim kućanstvima cenzus povećava za 1.470 kn za svakoga dodatnog člana. Podsjetimo, jednoroditeljstvo kao uvjet za ostvarivanje prava uvršteno je u odluku o Socijalnoj skrbi početkom protekle godine te je već tada propisano da cenzusi prihoda budu 20% veći nego kod ostalih kućanstava.

Ostala prava na temelju kojih se može ostvariti pravo na pomoć za dobivanje školskih udžbenika su ostala ista, pa tako poklon-bon u visini od 250 do 500 kuna može ostvariti dijete koje je korisnik prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka te udomljeno dijete, dok poklon-bon u iznosu od 500 kn za školske knjige učenika od 1. do 4. razreda OŠ ili u iznosu od 1 000 kn za školske knjige učenika od 5. do 8. razreda OŠ može ostvariti dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka.

Kako je kazala pročelnica Mušković, protekle školske godine je pravo na poklon-bon ostvarilo 936 učenika, a procjenjuje se kako će zbog povećanja cenzusa u školskoj 2018./2019. godini taj broj biti i do 90% veći. U proračunu je za ovu svrhu osigurano 1,9 milijuna kuna.

Pravo na poklon bon se može ostvariti do 21. rujna 2018., a zahtjevi za ostvarivanje pomoći mogu se predati svakog radnog dana od 8.30 do 15.30 u šalter-sali Gradske uprave, Titov trg 3, šalteri br. 4 i 5.

Korisnici su dužni čuvati školske knjige i vratiti ih Gradu Rijeci po završetku školske godine 2018./2019. kako bi se mogle koristiti i sljedeće školske godine. Tako korisnici od 20. kolovoza pa do 15. rujna u skladištu Gradskog društva Crvenog križa na Mlaki (Krešimirova 56b) mogu vratiti i preuzeti rabljene školske knjige. Radno vrijeme skladišta je ponedjeljkom i utorkom od 12 do 18 sati, a od srijede do petka od 10 do 16 sati.

U Odluku o socijalnoj skrbi kao korisnici uvršteni i azilanti
Izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi obuhvaćeni su i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom, kako bi se umanjio rizik od socijalne isključenosti i marginalizacije ove društvene skupine te doprinijelo njihovoj uspješnijoj integraciji u lokalnu zajednicu. Kako je kazala pročelnica Mušković, trenutno u Rijeci nema osoba koje bi po ovoj odredbi Odluke o socijalnoj skrbi ostvarivale prava na pomoć, ali je podsjetila kako je Rijeka jedan od gradova koji će temeljem državne strategije primiti i integrirati strane državljane.

U skladu s novom Uredbom o metodologiji vještačenja, utvrđeno je kako ostvarivanje prava na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza ispunjava korisnik koji ima jedno ili više vrsta dugotrajnih oštećenja (tjelesno oštećenje, osjetilno oštećenje, intelektualno oštećenje, mentalno oštećenje te poremećaj iz autističnog spektra) i uz to ima teži ili teški invaliditet – oštećenje funkcionalnih sposobnosti. (kv)