RIJEKA – poduzetnicima 2,57 milijuna kuna nepovratnih subvencija

6. rujna 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Grad Rijeka raspisao je javni poziv, putem kojeg će se riječkim poduzetnicima dodijeliti 2,57 milijuna kuna nepovratnih subvencija.

Već dvanaestu godinu za redom Grad Rijeka objavljuje Javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija subjektima malog gospodarstva s ciljem poticanja razvoja i unaprjeđenja konkurentnosti riječkih poduzetnika, temeljen na devet mjera sistematiziranih u Općem programu mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke.

Od 2008. godine, odnosno početka realizacije mjera, dodijeljeno je 1100 subvencija u vrijednosti nešto većoj od 15,5 milijuna kuna. Ako promatramo period od 2014. godine, kada su mjere u velikom djelu nadopunjene i usvojene nove mjere, dodijeljeno je 752 nepovratnih subvencija u ukupnom iznosu od 11 milijuna kuna. U tom je razdoblju najveći broj subvencija (166), dodijeljen poduzetnicima u okviru mjere Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, dok je najviši iznos subvencija od 4 milijuna kuna dodijeljen poduzetnicima putem mjere Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme. Poduzetnicima početnicima kao posebnoj kategoriji u okviru navedenih mjera, u navedenom je razdoblju dodijeljeno 158 nepovratnih subvencija u ukupnom iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Kako su kazali pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić te viši savjetnik za razvoj poduzetništva Dario Dobrilović, riječki program dodjele subvencija je, izuzmemo li Grad Zagreb, najizdašniji među svim gradovima i županijama u Hrvatskoj.

Naime, iako se putem danas raspisanog javnog poziva poduzetnicima dodjeljuje 2,57 milijuna kuna, sveukupno je u gradskom proračunu za 2019. godinu za dodjelu nepovratnih subvencija osigurano 2,8 milijuna kuna. Tako je ranije ove godine s ciljem promicanja nautičkog sektora te unaprjeđenje turističke ponude Rijeke organizatoru nautičkog sajma u Rijeci dodijeljena subvencija u iznosu od 100 tisuća kuna, dok je u suradnji sa Zakladom FIPRO trima poduzetnicima za komercijalizaciju inovacija dodijeljeno 150 tisuća kuna.

Isključivo on-line prijave primaju se od 12. rujna

U okviru javnog poziva poduzetnici mogu dobiti subvenciju za certificiranje proizvoda i procesa, izgradnju brenda proizvoda i/ili usluga, uvođenje IT sustava i aplikacija u poslovanje, troškove implementacije industrijskog dizajna, nabavu i ugradnju strojeva i opreme, troškove poduzetnika početnika, troškove izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondove Europske unije, troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika, kao i za naknadu dijela troškova uloženih u udruživanje gospodarskih subjekata.

Ovisno o pojedinoj mjeri, gradska potpora može iznositi od 50 % do 80% troškova realiziranih u od 26. rujna 2018. godine do 5. rujna 2019. godine, odnosno od dana raspisivanja javnog poziva u 2018. godini do dana raspisivanja ovogodišnjeg poziva poduzetnicima. Pojedini prijavitelj ima mogućnost podnošenja prijave na dvije od devet ponuđenih mjera, putem kojih može ostvariti subvenciju u maksimalnom iznosu od 75 tisuća kuna. Prijavitelji moraju voditi računa da minimalni iznos pojedinačnog računa kojeg prilažu mora biti isti ili veći od 200,00 kuna bez PDV-a.

Korisnici sredstava mogu biti privatne tvrtke s područja Rijeke te poduzetnici udruženi u klaster.

Prijave na Javni poziv zaprimaju se u razdoblju od mjesec dana, od 12. rujna do 12. listopada 2019. godine.

Presudna kvaliteta prijave, a ne brzina prijave

Prijave na Javni poziv podnose se u on-line obliku putem Informacijskog servisa grada Rijeke dostupnog na portalu e-usluga u rubrici Poduzetništvo, gdje se nalazi šira informacija o Javnom pozivu (potrebni prilozi i dokumentacija, upute za prijavu i ispunjavanje obrasca, link za prijavu.

Da bi mogli podnijeti prijavu na Javni poziv prijavitelji moraju izraditi korisnički račun na navedenom servisu, odnosno registrirati se. Nakon registracije, ispunjavaju elektronički obrazac prijave kojeg šalju zajedno s potrebnom dokumentacijom prethodno učitanom sa svog računala.

Neposredno nakon slanja prijave, prijavitelj na upisanu e-mail adresu (koju je naveo u eobrascu) dobiva potvrdu zaprimanja prijave te podatke za praćenje tijeka obrade; klasu i kod za praćenje e-Predmeta u e-Uredu, kojem se također pristupa putem Informacijskog servisa Grada Rijeke. Na ovaj način prijavitelji u svakom trenutku imaju uvid u kojoj se fazi nalazi prijava, što pridonosi povećaju transparentnosti cijelog postupka.

Kao i prošle godine, prijave će se bodovati putem kvalitativnih kriterija, a na temelju takvog bodovanja definirati će se rang lista prijavitelja, odnosno utvrditi korisnici subvencija, navode iz Grada. (kv)