RIJEKA – Podnevni koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini

23. veljače 2020. | Kategorija: Kultura

violina glazba muzikaRIJEKA – U Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka održan je koncert na violini koju je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina.

Renomirani njemački violinist iz Berlina nastupio je u Mramornoj dvorani. Gernot je svirao na violini dr. Franje Kresnika iz 1910. godine napravljenoj prema modelu Guarnerija del Gesu. Svoje oduševljenje violinom podijelio je s publikom kojoj je ispričao svoje iskustvo sviranja na Kresnikovoj violini. Oduševljena publika nagradila ga je dugim aplauzom i tražila bis. Program je bio bogat i pažljivo odabran, kombinirajući djela koja su nastala u vrijeme Guarnerija, preko dijela iz vremena Kresnika pa do suvremenih kompozicija. 

Simbolično, ovim koncertom zaokružen je skladbi i izborom umjetnika i Kresnikov europski put s najvažnijim postajama – Rijekom, Cremonom i Berlinom – ovjenčan nagradama i priznanjima.

Podnevni koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini održan je u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona.