RIJEKA – Početak radova na obnovi toplovoda u naselju Podmurvice

20. kolovoza 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

radovi_na_cesti_znakRIJEKA – U sklopu projekta cjelokupne obnove sustava distribucije toplinske energije u Rijeci, u ponedjeljak, 20. kolovoza, započinju radovi na zamjeni toplovoda na distribucijskom sustavu toplane Podmurvice.

Kako obavještava Energo, radovima će biti obuhvaćeni objekti u sljedećim ulicama: Vitomira Paje Širole, Branka Blečića, Rikarda Benčićai Giuseppea Duella.

Radi se o nastavku investicijskog ciklusa obnove sustava distribucije toplinske energije u gradu Rijeci koji je započeo obnovom toplovoda u naselju Vojak 2015., a nastavio se radovima u naselju Srdoči 2017. godine te u naselju Škurinje ove godine. U sklopu ove faze radova, postojeće čelične cijevi zamijenit će se predizoliranim twin-pipe cijevima na sustavu distribucije toplinske energije iz postojeće toplane Podmurvice prema objektima koje se nalaze na distribucijskoj mreži.

Očekivano trajanje radova je do kraja mjeseca rujna ove godine. Glavni izvođač, odabran putem postupka javne nabave u skladu s regulacijama Europske banke za obnovu i razvoj, uz čiju se suradnju projekt realizira, je talijanska tvrtka Amarc DHP srl, a podizvođač građevinskih radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo d.o.o. Radovima će se zamijeniti oko 330 metara toplovodnih cijevi.

Za vrijeme izvođenja radova u naselju Podmurvice promet će biti usporen, a režim prometovanja reguliran odgovarajućom prometnom signalizacijom. Stoga se stanovnici naselja mole za strpljenje, razumijevanje i poštivanje privremene signalizacije.

Zamjena toplovoda u naselju Podmurvice unaprijedit će učinkovitost prijenosa topline od toplane do podstanica zgrada. Iskustva ranijih faza projekta obnove toplovoda u Rijeci pokazala su smanjenje emisije CO2 i troškova održavanja, što je dovelo do smanjenja toplinskih gubitaka mreže za 10-15%, kao i smanjenja u gubicima vode i potrošnje električne energije.