RIJEKA – Počelo zaprimanje zahtjeva za umanjenje zakupnine zakupcima gradskih poslovnih prostora

8. prosinca 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Svi poduzetnici, zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke koji su pretrpjeli umanjenje prometa zbog aktualne pandemije, do 20. prosinca 2020. godine mogu podnijeti e-zahtjev za umanjenje zakupnine za studeni.

Kriteriji za umanjenje zakupnine su:

  • zakupnicima s padom prometa od 40 do 60% odobrit će se umanjenje zakupnine za 30%,
  • zakupnicima s padom prometa od 60,01 do 100% odobrit će se umanjenje zakupnine za 50%.

Referentni mjeseci za dokazivanje pada prometa su studeni i prosinac 2019. godine, odnosno veljača 2020. godine za one zakupnike koji nisu obavljali djelatnost u navedenim mjesecima.

Za zakupnike koji nisu poslovali u veljači 2020. godine, jer su poslovne prostore izlicitirali na natječajima objavljenim tijekom 2020. godine, kao referentni mjesec određen je listopad 2020. godine.

Zahtjev za ostvarenje prava na umanjenje zakupnine uz vjerodostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju zakupnici mogu dostaviti isključivo putem on line obrasca na portalu Grada Rijeke.

Na obrascu se nalaze i upute o načinu ispunjavanja.

Umanjenje zakupnine bit će obračunato na način da će poduzetnicima biti isporučeni računi za studeni te će im,  kao i prilikom umanjenja zakupnine ovog proljeća, biti umanjen sljedeći račun ili vraćen preplaćeni iznos.

E-zahtjevi za umanjenje zakupnine podnose se prema sljedećim rokovima:

  • zahtjevi za studeni 2020. podnose se od 7. do 20. prosinca 2020. godine,
  • zahtjevi za prosinac 2020. podnose se od 4. do 17. siječnja 2021.godine.

Zakupnici koji u zakupu imaju više poslovnih prostora trebaju podnijeti pojedinačan zahtjev za svaki poslovni prostor.

Od prava na umanjenje zakupnine izuzete su garaže, ljekarne, središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim djelatnosti mjenjačnica, opće djelatnosti javne uprave, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija i djelatnosti izvan teritorijalnih organizacija (konzulati).

Također, od prava na umanjenje zakupnine izuzete su knjižare i antikvarijatima, budući da im se ranijim zaključkom gradonačelnika priznaje umanjenje ugovorene zakupnine u iznosu od 50%.

Podsjećamo, korisnici površina javne namjene koji imaju postavljene privremene objekte i ugostiteljske terase ne moraju podnositi zahtjeve jer se u potpunosti oslobađaju od plaćanja naknade za korištenje u periodu od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine.