RIJEKA – Otvoren festival mora i pomorstva Fiumare 2019.

31. svibnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Ovogodišnje, osmo izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare održava se od 28. svibnja do 5. lipnja, a nakon prvobitne odgode otvaranja, na Gatu Karoline Riječke održan je defile u kojem su sudjelovali učenici Pomorske škole Bakar, studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci, folklorne skupine Primorsko-goranske županije te ljubitelji mora iz Italije.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, zamjenik župana PGŽ Petar Mamula, voditelj Sektora komercijalnih poslova lučke uprave Rijeka Rajko Jurman, kao i predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Robert Mohović iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine “Tradicijska jedra Kvarnera i Istre”.

Mohović je naveo kako festival nastoji očuvati prepoznatljivi lokalni identitet kroz njegovanje pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine te njegovo usklađivanje s turizmom, dodavši kako je manifestacija je prepoznata i na međunarodnoj razini te uvrštena u dio zbivanja povodom Europskog dana pomorstva. Glavni čovjek festivala podsjetio je i na važnost aktivne revitalizacije pomorske baštine, spominjući europski projekt obnove primorskih tradicijskih barki „Mala barka 2“, čiji su eksponati ovog tjedna boravili na Korzu.

Gradonačelnik Obersnel je čestitao organizatorima na osmom izdanju festivala. „To je manifestacija koja je svojim sadržajem dodatno oplemenjuje naš kraj i podsjeća na tradiciju koja ima mnogo toga za pokazati, a biti će i važan dio projekta Europske prijestolnice kulture“, rekao je Obersnel i otvorio festival točenjem slavljeničkog šampanjca.

U sklopu programa otvaranja dodijeljene su i nagrade vlasnicima najizvornijim tradicijskim barkama, među kojima se ističe talijanska galeta „Oloferne“ koja je vezana na Gatu Karoline Riječke, a Fiumare se nastavlja navečer Balom jedara i svjetala, kada će se održati uprizorenje povijesnog događaja „Karolina spašava Rijeku“ u akvatoriju putničke luke.

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2019. organiziraju Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – “Tradicijska jedra Kvarnera i Istre”, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Lučka uprava Rijeka uz sudjelovanje desetaka programskih partnera i udruga. Tijekom trajanja festivala održavaju se brojni događaji za sve generacije na dvadeset pet lokacija u Rijeci koji uključuju regate, izložbe fotografija i maketa, radionice, predavanja i prezentacije barki.