RIJEKA – Organizirana dostava hrane i lijekova za starije građane i sve druge potrebite

17. ožujka 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

starci old RIJEKA – Grad Rijeka u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, financirat će dostavu besplatnih obroka, omogućiti dostavu hrane i lijekova prema narudžbi svim potrebitim građanima te osigurati podršku razgovorom građanima koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog korona virusa.

Kako bi zaštitili građane starije životne dobi, te bolesne i nemoćne građane, koji se smatraju najrizičnijim skupinama stanovnika u vrijeme epidemije korona virusa, Grad Rijeka financirat će dostavu besplatnih obroka do ulaza u stan za one najugroženije među njima.

Riječ je o građanima koji su već  korisnici određenih gradskih socijalnih mjera, a uz to su stariji od 65 godina života, imaju težu ili kroničnu bolest ili invaliditet, te žive sami ili im nitko od bližnjih ne može u ovo vrijeme osigurati redovite obroke.

Pozivamo ih da se obrate izravno Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka svakim danom od 8 do 18 sati, od ponedjeljka do petka na brojeve telefona 333-699 ili 333-493 ili 099/609 8395, a subotom i nedjeljom na dežurni telefon 217-599.

Putem istih brojeva telefona Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, u gore naznačeno vrijeme, i svi drugi građani Rijeke kojima je to potrebno također mogu dogovoriti dostavu jednog ili više dnevnih obroka po cijeni od 20 kn za doručak, 35 kn za ručak i 30 kn za večeru, odnosno ukupno 85 kn za sva tri obroka.

Obroke za potrebite pripremat će Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a dostavljat će ih jedanput dnevno u doba ručka, u jednokratnoj i nepovratnoj ambalaži na dostavno mjesto ispred ulaznih vrata korisnika (mole se korisnici da pripreme stolicu ispred vrata). Dostavljači obroka bit će vidno obilježeni znakom Crvenog križa.

Dostava hrane i lijekova prema narudžbi za vrijeme epidemije korona virusom za starije i druge potrebite građane Rijeke

Prema narudžbi dostavljat će im se osnovne životne namirnice (kruh, mlijeko i mliječni proizvodi, tjestenina, krumpir, riža, grah, palenta i sl.) nabavljene u trgovačkom lancu Plodine d.d. Rijeka. Isto tako, donosit će im se i potrebni lijekovi iz Ljekarne Jadran Rijeka.

Pozivamo građane kojima je potrebna dostava hrane i lijekova da se izravno obrate Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka svakim danom od 8 do 18 sati, od ponedjeljka do petka na brojeve telefona 333-699 ili 333-493 ili 099/609 8395, a subotom i nedjeljom na dežurni telefon 217-599. Za narudžbu i dostavu lijekova potrebno je uz ime i prezime pripremiti i matični broj osiguranja (nalazi se na zdravstvenoj iskaznici).

Kupovinu i dostavu obavljat će isključivo ovlaštene osobe Gradskog društva Crvenog križa Rijeka – volonteri i zaposlenici koji će biti u službenoj odjeći Crvenog križa. Grad Rijeka sufinancirat će troškove prijevoza hrane i lijekova do građana.

Za dostavu će volonteri koristiti sva raspoloživa prijevozna sredstva, od javnog gradskog prijevoza, osobnih automobila, pa sve do nedavno uvedenog sustava javnih električnih bicikala na području Rijeke pod nazivom „RiCikleta.

Sve druge troškove hrane i lijekova korisnici sami podmiruju.

Podrška razgovorom građanima koji se nalaze u samoizolaciji ili karanteni zbog korona virusa

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije uspostavilo je besplatnu telefonsku liniju 099 661 47 06 za pružanje podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni. Građani mogu razgovarati s dežurnim volonterima svakodnevno od 12 do 20 sati.