RIJEKA – Okusi Norveške na Korzu

28. travnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

rijeka korzoU sklopu Norveških dana u Rijeci održan je gastronomski događaj pod nazivom „Okusi Norveške na Korzu“.

Riječani su tako na Korzu imali priliku kušati tipične norveške zalogaje – kanapee od lososa i vafle sa sirom po tipičnom norveškom receptu. Također se moglo kušati i Prvo Viško Pivo, koje predstavlja rezultat norveško-hrvatske suradnje – trenutno se puni u Norveškoj, a u planu je otvaranje punionice i na Visu.

U duhu cjelokupnog programa Norveških dana u Rijeci, čiji je cilj kroz niz kulturnih, poslovnih i društvenih događaja upoznati s norveškom kulturom i načinom života, ali i osnažiti veze koje tradicionalno postoje između riječkog kraja i Norveške, na Korzu su nastupili i riječki bendovi. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se glazbeni sastav “FFrikovi”, kojega čini akademsko osoblje Sveučilišta u Rijeci Luca Malatesti, Benedikt Perak, Vanni D’Alessio, Niko Čehić i Severina Popov, a posjetitelje je zabavljala i vokalna skupina Učiteljskog fakulteta “Učitelji” pod vodstvom Sanje Minić.

Norveška veleposlanica Astrid Versto i član Uprave turističke agencije Atlas Mislav Veselica ovom su prilikom uručili glavnu nagradu Štefici Sila Zih, pobjednici nagradnog natječaja organiziranog tijekom Norveških dana u Rijeci. Riječanka je zaslužila povratne avionske karte za Oslo, smještaj i lokalni prijevoz za dvoje točnim odgovorima na pitanja o kulturi i povijesti Norveške, koji su se mogli pronaći na izložbi postavljenoj na Korzu, ali i kreativnošću u odgovoru zašto se smatra najboljim kandidatom za put u glavni grad Norveške.

Veleposlanica Versto ujedno se zahvalila Gradu Rijeci na podršci u organizaciji prvih Norveških dana u Rijeci, tijekom kojih su, kao poticaj za još kvalitetniju suradnju Rijeke i Novreške, održani brojni događaji i susreti na temu obrazovanja, kulture i gospodarstva. Ujedno se zahvalila i učenicima riječkih osnovnih škola, koji su sudjelovali u grupnoj kreativnoj aktivnosti na temu „Norveška kap u Rijeci“, a dio njihovih radova koji pokazuju Norvešku kroz dječje oči predstavljen je u izlogu gradske uprave na Korzu. (kv)