RIJEKA – ODRŽAN SAJAM MOGUĆNOSTI

11. svibnja 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

rukeRIJEKA – Na jučer održanom Sajmu mogućnosti u dvorani Centra Zamet u Rijeci okupilo se više od tisuću učenika četvrtih razreda iz dvadeset i pet riječkih osnovnih škola. Sajam je u suradnji s Gradom Rijeka organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, a osim učenika na Sajmu su bili i njihovi učitelji, roditelji, predstavnici Grada Rijeke i Policijske uprave primorsko-goranske te predstavnici 24 udruge. Sajam mogućnosti prigodnim riječima dobrodošlice i podrške otvorili su gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel i načelnica Policijske uprave, Senka Šubat.
Učenici su imali priliku upoznati se s raznolikom ponudom aktivnosti kulturno-zabavnih, sportskih i drugih udruga, odnosno dječjih zborova, plesnih skupina, mažoretkinja, nogometaša, vaterpolista, šahista, izviđača, ekologa i svih drugih koji su prisustvovali ovom događaju. Svi oni na najbolji mogući način prezentirali su svoje aktivnosti u želji da što više animiraju djecu za uključivanje u izvannastavne aktivnosti kao jedan od načina njihove zaštite od sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja. Učenici su posebno nagradili i podržali one koji se nastupili u zabavnom programu Sajma mogućnosti u okviru kojega su održana i sportska natjecanja u potezanju konopa, skakanju u vrećama i natjecanje u utrci „kariola“. Svi su natjecatelji nagrađeni, a najboljima su podijeljene i medalje.
Najveća atrakcija je, kao i obično, bio nastup službenog policijskog psa, belgijske ovčarke Nere i njezinog vodiča, policijskog službenika Darka Čargonje koji je podučio učenike o različitim vrstama policijskih pasa i njihovim zadaćama, a potom pokazao kako on nagrađuje Neru za dobro obavljen posao. Tako je Nera hvatala loptice i igrala se specifičnim igračkama. Svaka aktivnost policijskog psa bila je popraćena burnim i dugim pljeskom učenika, a na završetku točke nekoliko je učenika imalo priliku napraviti selfie s Nerom.
Ispred Centra pozornost učenika plijenila su izložena policijska vozila i tehnika: presretač, „marica“, simulator vožnje, motocikl i oprema za izuzimanje tragova i policijske štand. Fotografiranja s policajcima uz policijska vozila ni ovoga puta nije nedostajalo, a u zajedničkom druženju, komunikaciji i igri nastavio se razvijati odnos povjerenja i prijateljstva učenika i policije, što je također jedan od ciljeva ovog projekta.
Ovo je sedmi Sajam mogućnosti organiziran u Rijeci za učenike četvrtih razreda osnovnih škola. Podsjećamo, riječ je o drugoj komponenti preventivnog programa „Zajedno više možemo“ koji se u riječkim školama provodi kontinuirano od 2010. godine.