RIJEKA – održan mimohod “Srebrenica svijetom hodi”

11. srpnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

srebrenicaRIJEKA – Mimohod “Srebrenica svijetom hodi” održan je u petak navečer u Rijeci u znak sjećanje na srebreničku tragedije, na 25. obljetnicu srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995.

Sudionici su u bijelim majicama prošli trasom od Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, preko Korza do Gata Karoline riječke. Tu su u more položili 25 bijelih ruža za 25 godina od tragičnih događaja u kojima je ubijeno više od 8000 Bošnjaka Jedan od incijatora projekta “Srebrenica svijetom hodi” predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, Mensur Ferhatović pozdravio je sve nazočne i prisjetio se ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini dataknuvši se pritom strahota najvećeg genocida u novijoj povijesti Evrope.

Nazočnima se obratio predsjednik gradskog vijeća Grada Rijeke, Andrej Poropat koji je pohvalio djelovanje bošnjačke zajednice u Gradu Rijeci i ponudio svaku vrstu suradnje. Ovim smo mimohodom odaslali poruku mira i tolerancije i Rijeka je prepoznatljiva po multietničnosti i multikulturalnosti. Ispred skupštine Primorsko-goranske županije obratio se i njen predsjednik Erik Fabijanić koji je također naglasio da je PGŽ mjesto kvalitetnog suživota i da ima mjesta za sve nacije i vjere. Osvrnuo se dalje na govor EU parlamentarca Tonina Picule koji je javno podržao inicijativu da se zaustavi negiranje genocida i da sve zemlje moraju donijeti rezoluciju kojom potvrđuju da se u Srebrenici desio genocid.

Dalje se nazočnima obratio Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice, Denis Beganović koji je sa poemom “Ja se zovem 8372…. Srebrenica” upoznao nazočne sa velikim razmjerima genocida i kako danas nakon 25 godina pravda još nije zadovoljena i da je evidentno da zločinci i danas mirnu borbu vode. Riječki imam, Adnan ef. Đikić proučio je dovu za sve žrtve genocida i pozvao sviju da uvijek održavaju sjećanje na žrtve genocida kako se nebi nikad i nikome ponovila. Na samom kraju posebni pijetet prema žrtvama iskazali su najmlađi učesnici mimohoda koji su u more bacili 25 ruža koje simboliziraju i toliko godina od genocida u Srebrenici.

Organizatori mimohoda su: – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke -Vijeće bošnjačke nacionalne manjine PGŽ -Bošnjačka nacionalna zajednica za Primorsko-goransku -Udrga mladih i prijatelja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije -Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva i -Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice.

(Denis Beganović)