RIJEKA – obnovljena vodosprema na Svetom Križu

22. ožujka 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

vodosprema rijeka sv. križRIJEKA – Uoči Svjetskog dana voda predstavljena je obnovljena vodosprema Križ, druga po redu u sklopu projekta obnove četiri povijesne riječke vodospreme.

Ovu manju vodospremu – prekidnu komoru Križ, kojom upravlja Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija, bilo je neophodno sanirati zbog vidnih oštećenja. Svi radovi, vrijedni 155,3 tisuće kuna, dovršeni su nedavno. Radove je izvodila tvrtka Fidal, specijalizirana za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, čime se kao i njihovom referentnom listom garantira kvaliteta izvedenih sanacijskih radova na objektu koji pripada povijesnoj industrijskoj arhitekturi iz prve polovice dvadesetog stoljeća.

Obnovljena vodosprema zapremine je 100 m3, a vodom se opskrbljuje iz izvorišta Martinšćica i najveće vodospreme riječkog vodovoda – Streljana. Njezin geografski smještaj na nadmorskoj visini od 176 metara omogućuje da vodom opskrbljuje i ostale vodospreme riječkog vodoopskrbnog sustava.

Prilikom sanacije prekidne komore Križ na njezinom je ravnom krovu uređen jedinstveni vidikovac s kojeg se pruža impresivan pogled na zapadni dio Rijeke. Obnova riječkih vodosprema pridonosi očuvanju kulturno-povijesne baštine ovoga kraja, stvaranju mogućnosti za reevaluaciju i novu interpretaciju postojećih urbanih prostora, kao i za kreiranje drugačijih turističkih sadržaja i vizualnih okosnica u urbanom krajoliku Rijeke.

Kako je istaknuo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, obnovom vodospreme Križ Grad Rijeka i Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija nastavljaju s provedba projekta obnove povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat-Sušak” s ciljem njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.
„Protekle je godine obnovljena vodosprema Pećine, a do 2020. godine, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, bit će obnovljene još dvije vodospreme. Upravo je voda jedna od tri glavne odrednice koncepta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, čime se želi ukazati na značaj vode za Rijeku ali i našu obvezu da vodnim resursima upravljamo racionalno, pritom štiteći resurse pitke vode,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

S ciljem smanjenja onečišćenja okoliša do kraja godine trebao bi započeti i jedan od najvećih hrvatskih i europskih komunalnih projekata, vrijednog 1,76 milijarde kuna, čiji je nositelj Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija. Projekt predviđa izgradnju novog pročišćivača otpadnih voda i povezivanje oko 92% stanovništva aglomeracije Rijeka na sustav javne odvodnje, a samim time i smanjenje direktnog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo.

Kako je kazao direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini, pod sloganom „Odgovor je u prirodi” ovogodišnji Svjetski dan voda poziva na sprječavanje onečišćenja voda, poplava ili suša koristeći upravo prirodu i njene zakonitosti kao moguće rješenje u borbi protiv mnogobrojnih problema vezanih uz vodu. Različitim programskim aktivnostima uoči, tijekom i nakon Svjetskog dana voda, u sklopu kojeg je i premijerno izvedena predstava „Voda“ u HNK Ivana pl. Zajca, KD Vodovod i kanalizacija nastoji podići svijest javnosti o važnosti vode, potrebi za očuvanjem ovog toliko dragocjenog i količinski ograničenog prirodnog resursa te potaknuti na iznalaženje inovativnih rješenja u području očuvanja vode i njezina održivog korištenja.

Svoj doprinos predstavljanju sanirane građevine Križ pružili su učenici Salezijanske klasične gimnazije i Glazbene škole lvan Matetić Ronjgov iz Rijeke, koji su nastupili u kulturno-umjetničkom dijelu programa.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavio se Astronomskom centru Rijeka edukativnim predavanjem pod nazivom „Potraga za vodom u Sunčevu sustavu” koje su predstavnici Akademskog astronomskog društva Rijeka održali učenicima riječkih osnovnih škola (OŠ Nikola Tesla, OŠ Eugen Kumičić, OŠ Vladimir Gortan i OŠ Pećine). Predavanju će građani moći prisustvovati već u četvrtak, 22. ožujka, na Svjetski dan voda, u redovnom terminu predavanja Akademskog astronomskog društva Rijeka.

Zanimljivim aktivnostima obilježavanju Svjetskog dana voda pridružile su se i Plave patrole Mladih čuvara okoliša Društva „Naša djeca” Rijeka koje su u užem središtu grada dijelile edukativne letke „V – kao voda” i među građanstvom provele anketu o poznavanju vode.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda završava izložbom fotografija „H2O vodi Rijeke i riječkog prstena“ koje će se od 22. do 29. ožujka moći pogledati na riječkome. Izložbom se želi građanima približiti djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje te podsjetiti na potrebu za zaštitom i očuvanjem vode i vodnih resursa.