RIJEKA – Obilježen 6. Međunarodni dan ayurvede

3. studenoga 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Dvorani kulture „Joga u svakodnevnom životu“ prigodnim je programom obilježen 6. Međunarodni dan ayurvede.

Glavni cilj ove manifestacije koju organiziraju Veleposlanstvo Indije u Republici Hrvatskoj i udruga Joga u svakodnevnom životu je promocija ayurvede, odnosno ayurvedske prehrane i općenitog stila života.

AYUSH, odnosno Ministarstvo za tradicionalne sustave medicine Republike Indije Međunarodni dan ayurvede obilježava od 2016. godine, a ove je godine kao glavna tema manifestacije odabrano poboljšanje nutritivnog statusa djece, adolescentica, trudnica i dojilja.

Manifestaciji su među ostalima nazočili i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i veleposlanik Indije u Hrvatskoj Nj.E. Raj Kumara Srivastava.

6. Međunarodni dan ayurvede

„Sudjelovanje na ovoj manifestaciji nastavak je dobre suradnje koju Grad Rijeka ima s Veleposlanstvom Indije u Hrvatskoj. Iako Grad Rijeka nije formalno nadležan za zdravstveni sustav u onom širem smislu, uvijek smo zainteresirani za aktivnosti koje promoviraju edukaciju o zdravim načinima života. U tom kontekstu valja spomenuti kako je nedavno potpisan memorandum o poslovnoj suradnji Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i indijskog Instituta Ayurvede, autonomne organizacije pod Ministarstvom Ayush Republike Indije. Memorandum je rezultat budućeg razvoja tradicionalnih medicinskih sustava u području ayurvede. Riječ je o suradnji koja se može razvijati u zdravstvenom aspektu, ali i u onom gospodarskom, budući smo svjesni potencijala kojeg Indija ima. Vjerujem kako ćemo s Ministarstvom Indije i u budućnosti nastaviti dobru i uspješnu suradnju, jednako kao i s udrugom Joga u svakodnevnom životu“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

U sklopu manifestacije prezentirana je i hrana odnosno začini koji se koriste u pripremi ayurvedskih jela. „Kroz hranu i začine željeli smo predstaviti osnovne principe kuhanja, pripremanja i posluživanja hrane prema ayurvedskim principima“, istaknula je predsjednica udruge Joga u svakodnevnom životu, Maja Stošić. „Riječ je o vegetarijanskoj hrani, a specifičnost indijske kuhinje je u korištenju velikog broja začina od kojih smo neke poput kurkume ili đumbira odlučili predstaviti posjetiteljima. Također smo pripremili i recepte nekih od jela koje su naši gosti imali prilike dana ovdje kod nas probati. Pripremili smo i informativne letke o ayurvedi kako bi se svi zainteresirani mogli informirati“, rekla je Stošić i dodala kako je ayurveda znanost o životu koja obuhvaća sve njegove aspekte.