RIJEKA – NOVE ODLUKE PARKIRANJA

19. lipnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA –  Zbog potrebe usklađivanja s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, kojim je definirano da je parkiranje komunalna djelatnost samo ako se obavlja na javnim površinama, ali ne ako se njima gospodari tvrtka, makar ona bila u gradskom vlasništvu, gradonačelnik je donio niz odluka vezanih uz parkiranje, koje će se početi primjenjivati od 1. srpnja. Također, od tog datuma bi trebao početi vrijediti i novi cjenik usluge parkiranja Rijeka plusa, na koji je gradonačelnik danas dao prethodnu suglasnost.

Izražavajući konsterniranost činjenicom da su uvedeni različiti kriteriji ovisno o tome gospodari li parkiralištima i garažama Grad ili Rijeka plus, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je rekao:
„Zakonom su izjednačene garaže kojima upravlja privatna tvrtka i tvrtka u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, jedino što gradovi i općine, kako imenuju nadzorne odbore i uprave društava u svom vlasništvu, na taj način mogu utjecati na politiku cijena parkiranja.“

Izmijenjen i niz odluka vezan uz parkiranje

Iako se većinom radi o tehničkom usklađivanju s odredbama novog zakona, prijedlozi odluka donose neke novosti. Tako će se uvesti nova zona parkiranja, odnosno parkiralište na Gomili iz parkirališta pod rampom postati otvoreno parkiralište bez vremenskog ograničenja parkiranja, s time da će cijena parkiranja ostati ista kao i do sada, odnosno 7 kn/h.

Uvedene su i različite cijene cjelodnevnih karata, koje se od sada određuju po zonama za razliku od važeće cijene cjelodnevne parkirne karte koju je moguće kupiti samo na određenim parkiralištima i utvrđena u jedinstvenom iznosu od 20 kuna. Naime, u 0.B. zoni, odnosno na Gomili, cijena cjelodnevne karte iznosit će 56 kuna, u I. zoni cjelodnevna karta će stajati 32 kune, dok će u II. zoni, odnosno u ulicama Milutina Barača i Petra Kobeka cjelodnevno parkiranje će stajati 24 kune. Tako će cjelodnevno parkiranje u Vodovodnoj ulici, koje je do sada stajalo 20,00 kuna, izmjenom cjenika će koštati 32 kune jer pripada I. zoni. Također, do sada se u ulici Milutina Barača i Petra Kobeka parkirna karta plaćala 20 kuna, a sada će se plaćati 24 kune (8 sati x 3 kune).

Što se tiče parkiranja autobusa, gradonačelnik je predložio Upravi Rijeka plusa da mogućnost zaustavljanja turističkih autobusa na Jelačićevom trgu produži s dva na tri sata, s time da će Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u suradnji s Rijeka plusom pokušati pronaći neku drugu lokaciju za parkiranje autobusa, pa bi se u tom slučaju Jelačićev trg koristio samo za iskrcaj ili ukrcaj putnika u maksimalnom trajanju od pola sata.

Smanjen je broj rezerviranih parkirališnih mjesta za određene korisnike na Putničkoj obali sa dosadašnjih šest na jedno rezervirano parkirališno mjesto, s time da u cijelom gradu na javnim parkiralištima osigurano 39 mjesta za policiju, jedno za Ministarstvo obrane, po dva parkirališna mjesta po konzularnom uredu te po tri parkirališna mjesta za državna inspekcijska tijela. Ujedno su i povećane cijene rezerviranih parkirališnih mjesta za ove korisnike.

Prethodna suglasnost je dana i na cjenik premještanja nepropisno zaustavljenih vozila te donijeta odluka o visini troškova blokiranja ilegalno zaustavljenih vozila, no novi cjenik ne donosi i nove iznose kazni – premještanje vozila će i dalje stajati 500 kuna, dok će blokiranje i deblokiranje vozila koštati i dalje 650 kuna.

Turistički iznajmljivači dobivaju pravo na povlaštene karte za parkiranje

Gradonačelnik je dao prethodnu suglasnost Rijeka plusu na Odluku o broju mjesečnih parkiranih karti za pravne ili fizičke osobe koje obavljaju djelatnost iznajmljivanja sobe, apartmana ili kuće za odmor. Radi se o novini, koju je Turistička zajednica grada Rijeke predložila u ime Udruge privatnih iznajmljivača grada Rijeke. Njome je iznajmljivačima omogućena kupnja mjesečne parkirne karte po sobi, apartmanu ili kući za odmor, a ukoliko iznajmljuju kuću za odmor u kojoj ima više soba ili više apartmana, imaju pravo na kupnju mjesečne parkirne karte za svaku sobu, odnosno apartman, ali najviše tri mjesečne parkirne karte. Cijena mjesečne parkirne karte za iznajmljivače po vozilu će iznositi 350 kuna.