RIJEKA – napokon obnovljena uništena sprava u Parku Mlaka

9. prosinca 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Znanstveni-park-u-Parku-Mlaka-1-900x600RIJEKA – U “Parku znanosti” koji je postavljen u južnom dijelu Parka Mlaka, obnovljena je u vandalskom činu uništena naprava te je postavljena još jedna edukativna sprava pod nazivom Spirala adaptacije.

Također, postavljena je i nadzorna kamera te tabla upozorenja prvenstveno u želji da se pokušaju spriječiti mogući novi vandalski ispadi odnosno da se lakše pronađu eventualni vandali.

Naime, u Parku Mlaka su krajem 2016. godine postavljene dvije edukativne sprave pod nazivom Glazbena ograda i Zvučna zrcala s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajima namijenjenim svim dobnim skupinama.

Nažalost, nedugo nakon postavljanja sprave su vandali oštetili u više navrata te su, u konačnici, u potpunosti uništili Glazbenu ogradu potrgavši cijevi koje su bile njezin sastavni dio i bez kojih ta sprava gubi svoju svrhu. Stoga je Grad Rijeka, u sklopu obnove parka, na toj lokaciji postavio i nadzornu kameru.

Nova sprava postavljena u parku pod nazivom Spirala adaptacije prikazuje sliku krugova i u vrtnji upoznaje korisnika s pojavama tromosti oka i njegovom adaptacijom te se dobiva dojam da slika predstavlja trodimenzionalni dimnjak.

Glazbena ograda izvedena je na način da se lupkanjem melodijskih cijevi uzduž ovog eksponata može odsvirati određena melodija. Tako posjetitelj u hodu može odsvirati Odu radosti Ludwiga van Beethovena. Prikladna je za ranu glazbenu edukaciju i poticanje osjetilne percepcije osoba starije životne dobi, kao i osoba s posebnim potrebama.

Zvučna zrcala su izvedena na način da se šaptom izrečene riječi u žarištu jednog Zvučnog zrcala čuju u drugom, udaljenom 20 metara.

„Park znanosti” je autorski projekt Luke Vevereca.
(kv)