RIJEKA – najavljeno povećanje cijene odvoza otpada od 1. studenog

27. listopada 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

69. gradonačelnikov kolegij

RIJEKA – Gradonačelnik je dao suglasnost Komunalnom društvu Čistoća na cjenike javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za kućanstva i gospodarstvo, s primjenom od 1. studenog. Kako je kazala direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan, radi se o prosječnom povećanju računa za 25%. Tročlana obitelj će za odvoz otpada umjesto dosadašnjih 72,06 kuna ubuduće mjesečno plaćati 89,84 kune bez PDV-a.

Povećanje prosječnog mjesečnog računa odvoza otpada za kućanstva od 1. studenog 2020. (cijene bez PDV-a)

Riječ je o povećanju uzrokovanom povećanjem cijene obrade otpada na Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom Marišćina, kojom gospodari tvrtka Ekoplus. Tvrtka Ekoplus je jednostrano komunalnim društvima raskinula ugovore i dostavila novi cjenik, da bi nakon pritiska Grada Rijeke i KD Čistoća kao suosnivača Ekoplusa te komunalnih društava i gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije, nešto umanjila prvotno ponuđene cijene.

„Novim cjenikom Ekoplusa cijena obrade i zbrinjavanje komunalnog otpada povećana je sa 470 na 540 kuna po toni, dok je cijena zbrinjavanja glomaznog otpada povećana sa 232 na čak 1990 kuna po toni. To znači da će KD Čistoća sada Ekoplusu za zbrinjavanje otpada, umjesto 27 milijuna, morati godišnje plaćati 47 milijuna kuna“, pojasnila je direktorica Kukuljan.

„Odluka nije simpatična, ali moramo je donijeti. Povećanje cijena usluge KD Čistoća je rezultat promjene cjenika od strane Ekoplusa i bilo je nemoguće izbjeći povećanje cijena, a da se ne ugrozi poslovanje KD Čistoće i pružanje usluge. Nakon što je Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga dao pozitivno mišljenje na cjenike, dao sam svoju suglasnost, no nastavit ćemo pregovore s Ekoplusom s ciljem daljnjeg smanjivanja cijene usluga. Svjesni smo da je bilo potrebe za povećanjem cijene zbrinjavanja otpada, ali smatramo da to nije bilo potrebno u ovom obimu, pogotovo što se tiče cjenika zbrinjavanja glomaznog otpada“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako na čelo Ekoplusa od 1. prosinca dolazi novi direktor s kojim će se dalje pregovarati o mogućnostima smanjenja pojedinih stavki koje čine cijenu odvoza otpada.

Posebno je naglasio kako je Ekoplus cijene zbrinjavanja otpada povećao od 1. listopada, dok će građani i gospodarstvenici veću cijenu odvoza plaćati od 1. studenog.
„To znači da je ovih mjesec dana troškove zbrinjavanja pokrivalo KD Čistoća. No, bilo je nemoguće da se to nastavi i dalje i da u cijeni zbrinjavanja otpada kroz povećanje cijena odvoza ne sudjeluju i sami građani“, kazao je gradonačelnik Obersnel.