RIJEKA – NAJAVLJENI DANI SV. VIDA

7. lipnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Od 12. do 15. lipnja obilježavaju se Dani sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, koji donose brojna kulturna, povijesna, glazbena, zabavna i misna događanja.

Program obilježavanja Dana grada Rijeke najavili su voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke Doris Šajn, rektor Katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić te doc. dr. sc. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Doris Šajn iskazala je zadovoljstvo suradnjom Grada i Nadbiskupije koji ponovno zajedno organiziraju bogat višednevni program. I ove će se godine održati Svečana sjednica Gradskog vijeća, i to 12. lipnja u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca kada će se dodijeliti nagrada za životno djelo nacionalnom opernom prvaku Giorgiu Surianu te Zlatne plakete i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama. U petak, 14. lipnja u 10.30 sati započet će tradicionalna gastrofešta na Trgu 128. brigade i Trgu Republike Hrvatske gdje će se dijeliti lignje na mornarski i štrudle od trešanja, a istog dana održat će se prijem za djecu s imenom zaštitnika grada Rijeke. Od 12. do 15. lipnja na rasporedu je i bogat program koncerata te nastupa riječkih vrtića i osnovnih škola koji će svoja umijeća predstaviti na pozornici na Korzu.

Također, zbog velikog interesa građana da bolje upoznaju svoj grad, održat će se stručna vodstva riječkim ulicama, trgovima i zgradama. Tako će u srijedu, 12. lipnja u 18.30 kod Kosog tornja započeti šetnja „Nazivlje ulica i trgova Staroga grada kroz stoljeća“ uz voditelja Theodora de Canzianija, a u četvrtak, 13. lipnja od 20 sati najavljen je Noćni razgled Rijeke s Trga Riječke rezolucije uz vodiča Gorana Moravčeka. Mons. Matičić i Damir Tulić predvodit će razgledavanje Katedrale sv. Vida u četvrtak, 13. lipnja od 19 sati.

Matičić je naglasio kako se ove godine obilježava 50. obljetnica uspostave ondašnje Riječko-senjske metropolije sa središtem u Rijeci, a tribina posvećena proslavi zlatnog jubileja te povijesti Riječke metropolije održat će se 10. lipnja od 19 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci. U srijedu, 12. lipnja započet će misna trodnevnica pred sam blagdan, uz prateća blagdanska slavlja i koncert duhovne glazbe zbora Sempre Allegro u 12. lipnja od 19.30 u Katedrali sv. Vida.

Na blagdan sv. Vida 15. lipnja u 11 sati održat će se svečana misa na kojoj će se dodijeliti medalje sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima, a središnje misno slavlje održat će se u 18 sati uz svečanu procesiju centrom grada. Misu će predvoditi kardinal Josip Bozanić uz biskupe Gospićko-senjske, Porečko-pulske i Krčke biskupije.

Damir Tulić predstavio je izložbu „Blago Katedrale sv. Vida“ koja će se otvoriti 14. lipnja u 10 sati u Gradskoj vijećnici, nakon čega će biti izložena na postamentima na Korzu. „To je najbolji način da se znanje o umjetninama i temama koje su u Rijeci ostale sačuvane kroz povijest prenese široj publici“, rekao je Tulić, navodeći kako će izložba prikazati i izvorni nacrt katedrale iz 1636. godine koji je izgradio Giacomo Briani. Izložba je dio sveučilišnog projekta „Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke“ Odsjeka za povijest umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci.