RIJEKA – Na postamentima na Korzu postavljena izložba „Palača šećerane“

10. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Povodom obilježavanja Dana sv. Vida, na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija s prikazom radova na obnovi Palače šećerane.

Obnova Palače šećerane, jedne od zgrada budućeg Muzeja grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog ART-kvarta, jedan je od kapitalnih zahvata u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Riječani će dobiti reprezentativni prostor kulture koji će svojim stalnim postavom pričati priču o riječkoj povijesti i kulturi.

„Željeli smo ovom izložbom na neki način podsjetiti da se radovi u Palači šećerane približavaju kraju. Riječ je  o kapitalnom objektu u povijesti grada Rijeke, izgrađenom 1752. godine, koji je u to vrijeme bio sjedište rafinerije šećera, jedne od najvećih industrija Austro-Ugarske monarhije. Sagledavajući važnost zgrade, kroz čitav niz istraživanja i konzervatorskih radova koji je proveo Hrvatski konzervatorski zavod, ove godine su u zgradi odrađene aktivnosti njena dovođenja u nekadašnje velebno stanje. Trebalo je rušiti neke dijelove koji su kroz povijest nadograđivani te zaštititi vrijedne i brojne oslike u zgradi“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako bi radovi trebali biti gotovi do kraja srpnja, au zgradu će useliti Muzej grada Rijeke. Uz gradonačelnika, otvorenju izložbe su prisustvovali i njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš.

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine, a Grad Rijeka ju je stekao u vlasništvo krajem 90-tih godina, kao rezultat stečaja tvornice Rikard Benčić. Brojni stručnjaci ovu zgradu ubrajaju u najljepše barokne palače u Republici Hrvatskoj, koja je građanima nepoznata, jer je djelovala kao tvornica. „Vjerujem da će građani vrlo brzo imati priliku vidjeti unutrašnjost zgrade, njezinu ljepotu i postavom povijesti grada koju je pripremio Muzej grada“, kazao je gradonačelnik.

Palača šećerane uskoro postaje novi dom Muzeja grada Rijeke koji će u novom zdanju dobiti priliku za stalni postav na dva kata, kojeg je dizajnirala poznata i nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dok je autor postava mr.sc. Ervin Dubrović, te će također dobiti mogućnost za proširenje svojih funkcija, poput edukacijskih, znanstvenih, turističkih i slično.

„Bliži se trenutak koji svi već čekamo već preko jednog desetljeća, a to je otvorenje Palače šećerane. U Palači šećerane bite će izložen muzejski postav kakav Rijeka nikad nije imala i koji će stvarno promijeniti gradsku muzeologiju, s obzirom na to da će se raditi o najvećem stalnom postavu u Republici Hrvatskoj, izuzev stalnog postava u dvorcu Eltz u Vukovaru ili u nekolicini zagrebačkih muzeja. Ova izložba je prije svega podsjetnik na radove, ono što bi se suvremenim reklamnim jezikom nazvalo “zadnji teaser” pred otvorenje Palače. Sve što se na ovim panoima vidi tiče se radova, prošlosti, sjećanja na industrijsku priču i na priču o tvornici Rikard Benčić“, kazao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Palača šećerane u sklopu bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić i motorni brod Galeb obnavljaju se i stavljaju u funkciju putem projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Gradu Rijeci odobreno 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“