RIJEKA – mjere pomoći poduzetnicima

28. listopada 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

most branitelja rijekaRIJEKA – Nove mjere pomoći poduzetnicima i građanima

Budući je razvidno da se pandemija korona virusa nastavlja, s ciljem da se poduzetnicima omogući da prebrode otežane uvjete poslovanja, Grad Rijeka ponovno kreće s mjerama pomoći namijenjenim zakupcima poslovnih prostora i javnih površina.
„Mjere pomoći koje smo donijeli na proljeće bile su sveobuhvatne, a to je u svom izvješću potvrdio i Europski odbor regija, koji je Rijeku istaknuo kao primjer dobre prakse u zaštiti građana i poduzetnika od utjecaja pandemije koronavirusa“, podsjetio je gradonačelnik.

Tako će se od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine, uz mogućnost produljenja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, zakupcima gradskih poslovnih prostora te javnih površina za postavu privremenih objekata umanjiti zakupnina. Zakupcima s padom prometa od 40-60% odobrit će se umanjenje zakupnine za 30%, dok će onima sa padom prometa od 60,01 do 100% biti odobreno umanjenje za 50%.

Zahtjevi za umanjenje plaćanja zakupnine podnosit će se, kao i ranije ove godine, isključivo putem online obrasca s pratećom vjerodostojnom knjigovodstvenom dokumentacijom kao dokazom smanjenja prometa. Zahtjevi za umanjenje zakupnine za studeni će se podnositi od 7. prosinca. Poduzetnicima će biti isporučeni računi za studeni, a kao i ranije, bit će im umanjen sljedeći račun ili vraćen preplaćeni iznos.

Također, do kraja godine bit će besplatno i korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa, koje su, podsjetimo, zbog poštivanja epidemioloških mjera razmaka među stolovima, značajno proširene u odnosu na ugovore.

Umanjenje se ne odnosi na djelatnosti koje su cijelo vrijeme obavljale djelatnost: garaže, ljekarne, središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim aktivnosti mjenjačnica, javnu upravu, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija te konzulate.

Sve ove mjere, podsjetio je gradonačelnik, imat će utjecaja i na gradski proračun. Primjerice, zbog mjera donesene na proljeće u cilju pomoći poduzetnicima proračun je uprihodovao 22 milijuna kuna manje.

Osim za poduzetnike, usvojene su i mjere koje se odnose na pomoć građanima. Naime, ako dijete ne može pohađati produženi boravak ili boraviti u vrtiću zbog mjere samoizolacije, cijena boravka u produženom boravku ili vrtiću će se obračunavati prema broju dana tijekom kojih se usluga koristila.