RIJEKA – Međunarodni dan tjelesne aktivnosti

8. svibnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti održat će se u parku Mlaka 10. svibnja 2019. godine, od 10 do 12 sati. U slučaju kiše manifestacija će biti prebačena na 13. svibnja 2019. godine.

Helena Glibotić Kresina i Nevenka Vlah iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Jadran Mandekić – voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, najavili su na konferenciji za medije održanoj u Rijekainfu, aktivnosti koje će se povodom obilježavanja Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti održati u parku Mlaka, u petak 10. svibnja 2019. godine, od 10 do 12 sati. U slučaju kiše manifestacija će biti prebačena na 13. svibnja 2019. godine.

Obilježavanje Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti u parku Mlaka uključivat će niz edukativnih, zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti namijenjenih djeci, ali i ostalim građanima, koje će biti usmjerene na promociju tjelesne aktivnosti, kretanja i zdravih načina života. Organizatori ovog događaja su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, komponente „Volonteri u parku“ te Grad Rijeka u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“. U programu će učestvovati djeca iz triju riječkih osnovnih škola. Statistike Svjetske zdravstvene organizacije kao posljedicu sjedilačkog načina života i nebavljenja sportom, pokazuju sve veći postotak pretile djece. Tako je 15,3% djece pretilo i 3,5% debelo, a djece provodi dnevno minimalno dva sata sjedeći pred televizorom. Stoga su ovakve aktivnosti usmjerene ka poticanju zdravog načina života i kretanju, više nego poželjne.

I kod starijih osoba promicanje tjelesnih aktivnosti i usvajanje zdravog ponašanja izuzetno je važno. Tjelesna neaktivnost četvrti je opći rizični faktor nastanka mnogih malignih bolesti, rečeno je na predstavljanju Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti.

Istog dana, od 18 do 19 sati na Bazenima Kantrida održat će se pokazni trening Plivačko-terapijskog kluba Forca namijenjen članovima udruga za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Tijekom treninga bit će demonstrirane aktivnosti projekta “Prevencija hidrokineziterapijom za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom”. Događaj je organiziran u sklopu rada Tematske grupe za Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom projekta „Rijeka – Zdravi grad“.