RIJEKA – Maškarano doba kulminira u nedjelju na 35. Međunarodnoj karnevalskoj povorci

9. veljače 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

maškareRIJEKA – U nedjelju se u Rijeci održava jubilarna Međunarodna karnevalska povorka koja će prema najavama okupiti oko deset tisuća maškara. Pored najvećeg maškaranog događaja u ovom dijelu Europe, cijeli će vikend biti ispunjen bogatim karnevalskim programom.

Završna događanja 35. po redu Riječkog karnevala najavili su gradonačelnik Vojko Obersnel, meštar Toni i ovogodišnja kraljica karnevala Iva Ciceran, Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke, Lidija Nikočević, predsjednica Rotary kluba Rijeka – sv. Vid i suorganizatorica Humanitarnog bala te predstavnici sponzora – direktor Rafinerije nafte Rijeka, Erkki Ranta te Anton Lucijanović iz Erste banke.

Gradonačelnik je pozvao sve građane da u nedjelju dođu na Riječki karneval, gdje će se moći dobro zabaviti i iskusiti poseban doživljaj kojeg karneval svake godine donosi u grad. Uz njegovanje tradicije i običaja ovog kraja, u kojeg tisuće ljudi svake godine ulaže energiju, kreativnost, ali i novac, Obersnel je istaknuo kako je karneval postao prepoznatljiv riječki brend s izraženim turističkim i ekonomskim značajem, čemu svjedoče gotovo popunjeni smještajni kapaciteti u Rijeci i okolici. Stabilne brojke maškara iz godine u godinu govore o tome kako je sudjelovanje na Riječkom karnevalu još uvijek pitanje prestiža među udrugama koje njeguju karnevalsku tradiciju.

Za kraj karnevala, uz vraćanje gradskog ključa i tradicionalno paljenje pusta u prostoru luke, ove će se nedjelje održati i završni vatromet povodom 35 godina karnevala.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je i humanitarnu notu karnevala, posebice Humanitarni karnevalski bal koji će se održati u subotu u Guvernerovoj palači, na kojem će se ove godine prikupljati sredstva za specijalnu opremu, namijenjena Sportskom savezu osoba s invaliditetom grada Rijeke. Na bal su pozvani predstavnici gradova prijatelja, a svoju nazočnost najavili su i veleposlanici mnogih država među kojima su i Francuska, Italija, Indija, Republika Koreja, Argentina, Norveška i SAD.

U ime Turističke zajednice, Ines Boban Štiglić istaknula je kako će nedjelju, po trasi istoj kao i protekle godine, Korzom proći 104 karnevalska grupa, od kojih je deset iz inozemstva, a maškarane skupine osmislile su 71 alegorijskih kola. Izrazila je zadovoljstvo velikim interesom koji vlada za karneval, naglasivši njegov raznovrstan program za različite ukuse i dobne skupine. Za one koji ne budu imali priliku biti na Korzu ili uz trasu povorke, organizirani su televizijski i radijski prijenosi, pa će se Riječki karneval moći uživo pratiti putem Kanala RI te web stranice http://www.rijecki-karneval.hr, a Radio Rijeka će u vlastitoj produkciji prenositi događaje s riječke žile kucavice.

Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran, centralna lica manifestacije, uputili su poziv svim ljubiteljima karnevala da se u nedjelju dođu zabaviti, uz najavu lijepog vremena te mnoštva dobrih zbivanja i fešti, kao i poziv na tradicionalna suđenja pustu, koja će se u Rijeci i okolici odvijati od ponedjeljka pa do srijede.

Konferenciji za medije su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja Riječkog karnevala – Erste banke i INA-e. Prepoznajući važnost karnevala za turističku promociju Rijeke, već petnaestu godinu zaredom manifestaciju podupire Erste Banka, dok INA i ove godine, kao nastavak svojih brojnih donacija humanitarnim akcijama, sponzorira Humanitarni karnevalski bal. (kv)