RIJEKA – Jasno iskazana potpora Ministarstva kulture Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture

30. rujna 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Kosi toranj u Rijeci, jedna od riječkih atrakcija

Kosi toranj u Rijeci, jedna od riječkih atrakcija

RIJEKA – Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, upoznala se sa aktivnostima koje se provode na projektu Rijeke kao europske prijestolnice kulture te kazala kako je riječ o projektu koji nadilazi sve ono što se do sada u hrvatskoj kulturi radilo, zato će Ministarstvo sa svim svojim službama dati potporu i biti na raspolaganju i u stalnim kontaktima, kako se ne bi gubio niti jedan dan.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl sa suradnicima održali su danas u prostorima novootvorenog objekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti radni sastanak s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, županom Zlatkom Komadinom i njihovim suradnicima, direktoricom Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Eminom Višnić i predstavnicima strateških i programskih partnera projekta EPK među kojima su bili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija, čelne osobe ustanova u kulturi te direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio je ministrici na dolasku i podršci koju daje projektu Rijeke kao Europske prijestolnici kulture 2020. godine, ocijenivši sastanak uspješnim i konstruktivnim, u svakom pogledu, s obzirom na to da se razgovaralo o operativnim i strateškim aktivnostima tog projekta. Od iznalaženja i prezentacije projekata EPK na međunarodnoj razini u godinama koje dolaze do svega onoga što će se u Rijeci događati prvih šest mjeseci 2020 kada Hrvatska bude predsjedala Europskom unijom.
U proračunu Vlade RH za iduću godinu, sukladno ranijem dogovoru s premijerom Plenkovićem u svim nadležnim ministarstvima predviđena su sredstva za projekt EPK 2020 prema određenom prijedlogu koji je Rijeka poslala na različita ministarstva, a sve to koordinira i kontrolira Ministarstvo kulture.

Župan Zlatko Komadina je kazao kako ministarstva moraju i cijela Vlada RH prepoznati udio državne komponente, kao što i županija daje potporu dviju programskih linija: revitalizaciju kulturne i prirodne baštine. Bez potpore naše ambasadorice ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek, to ne bi moglo uspjeti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zahvalila je detaljno predstavljenom projektu, kao i aktivnostima koje se provode na projektu EPK. Čestitala je ravnatelju Slavenu Tolju na izvrsnoj izložbi, koju je imala prilike pogledati prije radnog sastanka, naglasivši kako joj je žao što zbog obaveza nije mogla biti na otvorenju.

Temeljem sastanka predstavnika Grada, Županije i društva Rijeka 2020 s predsjednikom Vlade Plenkovićem i resornim ministarstvima održanim u srpnju ove godine, sve se dalje provodi kako je dogovoreno. U pripremi je proračun za iduću godinu, sva ministarstva su upoznata i rade na tome da se sve procedure ubrzaju „Važno je ne gubiti vrijeme jer je ovo zahtjevan projekt, ne samo za Rijeku već za cijelu hrvatsku kulturu, ali i za hrvatsku Vladu, pogotovo zato što ćemo u istoj godini predsjedati Europskom unijom i ja vjerujem da ćemo postići oni što smo si zacrtali da Rijeka kao Europska prijestolnica kulture bude prepoznata i ostvari veliki uspjeh. Isto tako je važno da ti brojni projekti i partnerstva koja će se uspostaviti, u godini predsjedanja predstavimo u drugim državama, te da osiguramo održivost“- rekla je ministrica te dodala kako vjeruje da će se to i postići jer su u projekt uključeni svi relevantni partneri, u gradu Rijeci i Županiji, od Sveučilišta, ustanova, izvaninstitucionalnog sektora do gospodarstva i turizma.
Projekt je ogroman i nadilazi sve ono što smo do sada u hrvatskoj kulturi radili i ne smijemo gubiti niti jedan dan, zato će Ministarstvo biti na raspolaganju i u stalnim kontaktima kako bi svojom potporom da doprinos projektu.
Sudjelovanje Države je definirano na 10 milijuna Eura, što čini negdje oko trećine budžeta. No to nije niti mora biti konačnim iznos. Potrudit ćemo se da krotz kontakte s partnerima u drugim državama i zajedničke projekte dobijemo sufinanciranje i da kreativno pristupimo prijavama kroz različite fondove koji su nam na raspolaganju.

Gradonačelnik Obersnel je dodao kako se tih 30 milijuna eura odnosi na programsku djelatnost, a za infrastrukturu je bilo planirano 20 milijuna Eura. Taj plan je premašen jer je već sada osigurano 20 milijuna Eura, pa će u konačnici kada se sve realizira, ukupna vrijednost projekta biti preko 50 milijuna Eura.

Po završetku sastanka ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obišla je MB Galeb gdje joj je predstavljen projekt pretvaranja tog zaštićenog kulturnog dobra u muzej i komercijalni prostor.