RIJEKA – Izložba maketa brodova u CTK- Rijeka

14. srpnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture održano je 25. Državno natjecanje brodomaketara te otvorena 13. po redu Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2020“.

Svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2020“ prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković, zamjenik župana Primorsko goranske županije Petar Mamula te ispred Hrvatskog saveza brodomaketara predsjednik Mladen Mitić i tajnica Olivera Stanić.

„Brodogradnja u ovom kraju ima izuzetnu dugu tradiciju, pa čak i najdužu na istočnome dijelu Jadrana. Ovo natjecanje, kao i ocjenska izložba iznimna su promocija našeg grada i pomorske baštine“, kazao je zamjenik Filipović.

Ovogodišnje ocjenjivanje provodilo se po pravilima NAVIGA. Najbolje nagrađene makete brodova prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva na Državnom natjecanju plasiraju se na svjetsko natjecanju koje organizira međunarodna organizacija NAVIGA.
Najbolje je ocjenjena maketa broda HMS Royal Caroline zagrebačkog brodomaketara Mile Bijelića. Brončane medalje osvojili su Đanino Butković za Jedrenjak „Sicilijanski leut“ dok je dvije bronce dobio Jablanko Kranjčec za makete patrolni brod tip „Kraljevica JRM 510“ i za patrolni brod tip „Kraljevica JRM 524“.

Sedam srebrnih medalja kući su ponijeli Ivan Petrović za maketu putnički parobrod „Titanic“, koji se natjecao u juniorskoj kategoriji, Vladimir Glavočić za maketu Radna brodica „Plov put 2“, Branimir Šoić, Jedrenjak „Angelo Custode“, Richard Peršić za makete „Trabakul“ i za podmornicu „UB 11“, Zdravko Šiško Parobrod „Bakar“ i Roland Vlahović Jedrenjak „L“Marante“.
Dok su zlatne medalje podijeljene Zdravku Šišku za maketu Jedrenjak – barkantin „Školski brod Jadran“, Rolandu Vlahoviću za makete Razarač „Split“, Jedrenjak „Pegasus“, Bojni brod „Viribus“, Ratni brod „Borodino“, a maketa Jedrenjaka „HMS Royal Caroline Mile Bjelića, za koju je osvojio medalju i pokal te je proglašena najboljom maketom 25. državnog natjecanja brodomaketara.
Na izložbi, osim natjecateljskih maketa brodova, izloženo je 30 maketa broda van konkurencije. kao i svake godine, posjetitelji će na izložbi moći pogledati radove s tematikom mora i brodova dječjeg vrtića More. Posjetitelji sudjeluju u tomboli i mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike.
Nagrada publike bit će dodijeljena u četvrtak, 23. srpnja u 13 sati, nakon čega će izložba biti zatvorena.
Ulaz na izložbu besplatan je za sve posjetitelje, a izložba će biti otvorena radnim danom od 9 do 20, a vikendom od 10 do 15 sati.
Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara, Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokrovitelj izložbe je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.